A Brexit-nél is nagyobb a baj

A Brexit-nél is nagyobb a baj

Mert az EU bizonyára túléli a Brexitet, de ha a Deutsche Bank (DB) szorul megmentésre, az lesz az igazi baj.

Írja ezt David Malone az alternatív hírportálok egyikén. És mire céloz? Arra, hogy miközben a hírforrások orrunkon-szánkon tömik a Brexit világvégét okozó veszélyeit, szerinte figyelme kéne fordítani arra, amit ő „Deutsche-it”-nek nevez. Mert az EU bizonyára túléli a Brexitet, de ha a Deutsche Bank (DB) szorul megmentésre, az lesz az igazi baj.

És egy másik, amerikai hírportálon ez után megjelent egy még frissebb hír: hogy a DB úgy határozott, nem teljesíti kötelezettségét és nem segíti meg adósságkönnyítő kifizetésekkel az ingatlanválság áldozatait; ehelyett a rendelkezésre álló összeget újabb kölcsönök kihelyezésére fordítja. A helyzet ismerős a magyarok előtt is: rossz jelzálog-kötvények következtében lakástulajdonosok kerülnek vesztes helyzetbe. Itt is a megemelkedő kamatok értéke meghaladja a fedezetül szolgáló saját otthon értékét.

A helyzet megítéléséhez talán nem árt felidéznünk, hogy az 1870-ben alapított nagybank folyamatosan a Német Birodalom pénzhatalmi zászlóshajójaként működött, jelenleg pedig kb. 100 ország pénzéletében van jelen. Az átlag olvasó figyelmét először a 2012-ben kiderülő Libor-ügy hívta föl arra, hogy hiba van a kréta körül. Ekkor a brit pénzügyi felügyelet megállapította, hogy a Deutsche Bank alkuszai 2005 után súlyosan befolyásolták a bankközi kamatláb, a LIBOR alakulását. Az amerikai pénzügyi felügyelet pedig nagy összegű pénzbüntetést rótt ki rá a 2007 és 2009 között Amerikában elkövetett szabálytalanságok megtorlásául. Most pedig David Malone arra figyelmeztet, hogy a világnak ez az egyik nagy pénzmosodájává vált intézmény megint megingott. Részvényeinek értéke 48 %-kal csökkent az utóbbi év folyamán. Épp, mint 40 éve…

De miért kéne kimenteni a bajból? Hiszen hivatalosan az a megoldás, hogy – régi szokás szerint, lásd: a Hypo- és Depfa Bank esetét –  létrehoznak összeolvasztást, fúziót –  esetünkben a Commerzbankkal. Igaz, hogy ez utóbbit meg jórészt a német adófizetők tulajdonolják; annál rosszabb nekik. A dolog jelentőségét az adja, hogy a Deutsche Bank egy G-SIFI: a globális rendszer kiemelt pénzintézete (Globally-Systemically Important Financial Institution).

Hírdetés

Mert Malone szerint még ha akkora változás is következnék be az elrontott Brexit miatt a brit szigeteken, mint amilyent  Ukrajnában okozott egy  – ott éppen csatlakozási – döntés, akkor sem elképzelhető, hogy a következő pénzügyi válságban elengedjék a Deutsche Bank kezét. Ám ez nem kis pénzünkbe kerülhet.

Megtalálható:

 http://www.golemxiv.co.uk/2019/02/its-not-brexit-but-deutsche-it-you-want-to-worry-about/

 https://www.zerohedge.com/news/2019-02-15/deutsche-bank-renegs-promise-spend-4-billion-distressed-homeowner-relief

Kelemen András


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »