A börtönből szervezték az „unokázós” csalásokat a „navajonkik” – első fokon elítélték őket

A börtönből szervezték az „unokázós” csalásokat a „navajonkik” – első fokon elítélték őket

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján elítélték – első fokon – azt a férfit, aki a börtönből szervezett és követett el csalásokat. A bíróság a társai bűnösségét is megállapította. Az ügyészség több vádlott esetében súlyosításért fellebbezett.

A vádirat szerint a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő 40 éves férfi a csalásokat 2020. február 28. és 2020. április 18. között követte el, bűntársak segítségével.

A férfi a büntetés-végrehajtási intézetbe jogellenesen bevitt mobiltelefonokon hívta fel az időskorú sértetteket. A hívások során az unokájuknak, gyermeküknek, vagy barátjuknak adta ki magát és elhitette velük, hogy nagy bajban van, fogva tartják, és csak nagy összegű készpénz, vagy ékszerek átadása esetén engedik el. A megtévesztett sértettek által összegyűjtött pénzért rendszerint a rokonait és ismerőseit küldte, akikkel a megszerzett pénzt egymás között szétosztották, illetve annak egy részét neki a börtönbe eljuttatták.

Hírdetés

Az ügynek 9 vádlottja van, ugyanis a csalásokban részt vett a férfi édesanyja, unokatestvére, mostoha testvére, fiatalkorú mostoha unokahúga – aki az elkövetés idején 16 éves volt – és más ismerőseik. A férfi egyszer az egyik zárkatársát is bevonta. Az ügynek 6 sértettje van, többnyire 80 év felettiek.

A vádlott – társai közreműködésével – mintegy 9 millió forint kárt okozott. Ebből egy idős házaspár 8 millió forintot adott át a futárnak.

Egy 88 éves nő szomszédja közbelépésének köszönhetően nem adott át pénzt a csalóknak. Egy másik sértett 2020. március 1-jén a férjével rájött a csalásra, a sértett felismerte, hogy nem a fiával beszél, de eljátszotta a megtévesztett áldozat szerepét, miközben értesítették a rendőrséget. A rendőrök a két futárt tetten érték, és elfogták.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a főszervező, különös és többszörös visszaeső férfival szemben 6 rendbeli minősített csalás bűntette, illetve kísérlete miatt emelt vádat. Az ügyészség a férfit – mivel fiatalkorú rokonát bírta rá az elkövetésre – kiskorú veszélyeztetésével is megvádolta, és fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Társait csalással, illetve abban közreműködéssel, továbbá pénzmosással vádolta a főügyészség. Mindegyik vádlottal szemben szabadságvesztés volt a vádirati indítvány.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a 40 éves férfit 12 év fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság egy különös és többszörös visszaeső nőt 5 év fegyházbüntetésre ítélt. Társaikat is szabadságvesztés büntetéssel sújtotta, azonban 5 elkövető esetében a büntetések végrehajtását próbaidőre felfüggesztette. A bíróság vagyonelkobzásokat is alkalmazott, illetve kártérítési igényeket is megítélt.

Az ítélet ellen az ügyészség 4 vádlott kapcsán a szabadságvesztések felfüggesztésének mellőzése, vagyis letöltendő szabadságvesztés kiszabása érdekében és egyes egyéb kérdésekben jelentett be fellebbezést. Több vádlott és védő felmentésért vagy enyhítésért élt perorvoslattal.

A Fővárosi Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket nem tartja alaposnak.

Az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »