A bordó Rozsnyói járásban éjjel ismét kijárási tilalom lesz

A bordó Rozsnyói járásban éjjel ismét kijárási tilalom lesz

Mától az ország négy járása került másodfokú veszélyeztetettségi fokozatba, azaz bordó besorolásba, a Rozsnyói, a Bártfai, a Korponai és a Szakolcai járás. Ezekre szigorúbb rendelkezések vonatkoznak, egyebek mellett kültéren is szájmaszkot kell viselni, illetve 21.00 és 5.00 óra között visszatér a kijárási tilalom.

Hétfőtől már csak négy járás tartozik zöld, úgynevezett megfigyelési fázisba. A járások nagy része, szám szerint 44 narancssárga lett, 27 pedig piros. A legrosszabb járványügyi helyzet a Rozsnyói, a Bártfai, a Korponai és a Szakolcai járásban van, ezek bordó besorolást kaptak, ezekre vonatkoznak a legszigorúbb rendelkezések.

A legjelentősebb változás, hogy a bordó járásokban ismét életbe lép a kijárási tilalom 21.00 és 5.00 óra között. A beltéri FFP2-es maszk viselése mellett már kültérben is kötelező a szájmaszk, ha 2 méternél kisebb távolságban vagyunk másoktól. Az üzletekben ismét bevezetik az idősek vásárlási idejét. Egyúttal korlátozzák a bevásárlók számát, 15 négyzetméterre legfeljebb egy vásárló vagy ügyfél juthat. Ugyanez vonatkozik a bevásárlóközpontokra és a szolgáltatásokra is.

A bordó járásokban az éttermek beltérben csak a teljesen beoltott vendégeket szolgálhatják ki, legfeljebb négyen ülhetnek egy asztalnál, s az asztalok között 2 méteres távolságot kell tartani. Az oltottak, teszteltek és a covidon 180 napon belül átesettek (OTP) csak a teraszon kaphatnak helyet.

Hírdetés

Az edzőtermeket és a wellnessközpontokat, fürdőket csak a teljesen beoltott személyek látogathatják. A tömegrendezvényekre, istentiszteletekre, múzeumokra, galériákra, sportrendezvényekre, uszodákra létszámkorlátozás vonatkozik. Esküvőkön, családi ünnepségeket legfeljebb 20-an vehetnek részt, s kötelezően névsort kell vezetni.

A Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ RV) a múlt hét végén tette közzé aktuális járványügyi értékelését annak kapcsán, hogy a járás bordó fázisba kerül. A szakemberek kifejtik, a növekvő pozitív esetszámok arra engednek következtetni, hogy romlik a járványügyi helyzet. Nagyobb járványgócról nem tudnak, az esetek elszórtan bukkannak fel a járás területén. Ennek hátránya, hogy az intézkedéseket nem lehet egy-egy településre korlátozni, az egész járás területén szigorítani kell.

Hozzáteszik, a Rozsnyói járásban a lakosság 36 százaléka kapta meg a vakcina első adagját, 34 százaléka a másodikat. Az 50 év felettiek körében 55,5 százalék az átoltottság.

„Ebből az következik, hogy továbbra sem hagyatkozhatunk a kollektív immunitásra, amely a jelenlegi, delta variáns esetében akkor jönne létre, ha a lakosság 83-87 százaléka be lenne oltva” – közölte a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »