A borászat jövedelmező, a helyben maradást segítő, munkahelyeket teremtő ágazattá váljon

A borászat jövedelmező, a helyben maradást segítő, munkahelyeket teremtő ágazattá váljon

A Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása közgyűlést és fórumot tartott Kürtön, melyre meghívást kaptak nemcsak az eddigi tagok, hanem a kisebb szőlészeket, bortermelőket tömörítő polgári társulások is.

Geönczeöl Attila, a társulás elnöke kifejtette, belevonják a közös munkába és gondolkodásba a Felvidék minden borvidékét, bortermő helyét, ahol magyarok élnek és dolgoznak. A közgyűlés ennek megfelelően módosította az alapszabályt és lehetővé tette, hogy polgári társulások és intézmények is teljes jogú taggá váljanak.

Első lépésben hat polgári társulás és egy intézmény (a karvai szakiskola) vált a szervezet tagjává, valamint újabb tucatnyi regisztrált borász is aláírta a belépési nyilatkozatot.

– Külön öröm, hogy a jövőben nem csak a kürti-párkányi régióból, hanem Galántától a Bodrogközig fogja össze polgári társulásunk a szakembereket – emelte ki Geönczeöl.

Hírdetés

A közgyűlésre és az azt követő Felvidéki Borász Fórumra neves vendégek is érkeztek. A Magyar Agrárminisztériumból Torda Márta főosztályvezető, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságtól pedig Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető.

A fórum apropója a 2022-ben elinduló Schams Ferenc Terv, mely a Kárpát-medence történelmi borvidékeinek fejlesztésére szolgáló program.

Geönczeöl Attila elnök ezzel kapcsolatban megtette az első bejelentést, miszerint az idei évben hat helyszínen valósul meg szakmai előadássorozat, illetve létrejön egy professzionális felvidéki borászati és borturisztikai honlap. A társulás további javaslatokat is tett az agrárminisztérium felé, melyekről rövidesen döntések születnek.

Célul tűztük, hogy a jövőben legalább félévente összehívjuk a polgári társulás tagságát, hiszen szükség van a szorosabb együttműködésre, párbeszédre annak érdekében, hogy borvidékeink fejlődni tudjanak,

a felvidéki magyar szőlészek-borászok pedig információhoz, lehetőségekhez jussanak. Együttműködve sokat tehetünk azért, hogy a borászat jövedelmező, a helyben maradást segítő, munkahelyeket teremtő ágazattá váljon – informálta portálunkat a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulásának elnöke.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »