A Bolyai-líceumhoz került a katolikus gimnázium

A Bolyai-líceumhoz került a katolikus gimnázium

Marosvásárhelyen jogilag a Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolódva indulnak a következő tanévben a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium 9. osztályai, miután a bíróság érvénytelenítette a tanintézetet létrehozó miniszteri rendeletet.

Arról a bíróság nem rendelkezett, hogy mi legyen a megszüntetett iskola diákjaival és tanáraival, ezért a Maros megyei tanfelügyelőségnek kellett foglalkoznia a kérdéssel. Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes a Székelyhon portálnak elmondta: nem érkezett meg a tanfelügyelőséghez az a minisztériumi eligazítás, amely alapján a katolikus gimnázium ügyét átfogóan rendezhették volna, és ennek hiányában csak a legsürgetőbb, saját hatáskörükbe tartozó kérdésekről dönthettek. A következő megoldás született: azt a három osztályt, amelyet ősszel a katolikus iskola indított volna, áttervezték a Bolyai Farkas Gimnáziumba. Ugyanazok a szakok, profilok indulnak, a tanulmányi helyszín is marad, de a Bolyai alá fognak tartozni egyelőre. Azok a diákok, akik a katolikus gimnáziumban a nyolcadik osztályt végezték, a Bolyai-gimnázium által szervezett képességvizsgán vesznek részt.

Hírdetés

A legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »