A Blokád című alkotás kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat

Tősér Ádám Blokád című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben, a legjobb rendező a Magasságok és mélységek alkotója, Csoma Sándor lett.

Hírdetés

A legjobb elsőfilm díját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje kapta.
   
A legjobb tévéfilmnek járó díjat Vitézy László vehette át Az énekesnő című alkotásáért a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán, amely a Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi záróeseménye volt.
   
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a díjátadó ünnepségen kiemelte: kitüntetettnek érzi magát Veszprém, hogy helyet adhatott a fesztiválnak.
   
Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa programjai, köztük a Mozgókép Fesztivál a meglévő közösségek erősítését és újak létrehozását célozzák.
   
Káel Csaba filmügyi biztos elmondta, a közelmúltban elkészült 200 film közül 100 alkotta a fesztivál programját.
   
Az európai partnerekkel a nézők elérése érdekében közös stratégián dolgoznak, amely arra keresi a választ, hogy hogyan lehet „helyzetbe hozni a magyar és európai filmeket” – hangsúlyozta.
   
Mint mondta, a filmeken keresztül a saját történeteinket, hőseinket kell bemutatni Európának.
   
Koltai Lajos, operatőr, a zsűri elnöke azt hangsúlyozta, hogy jelöltnek lenni a filmszemlén legalább olyan nagy dolog, mint elnyerni a díjat.
   
Koltai Lajos mellett a zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr voltak.
   
Idén először adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA Huszárik Zoltán-díját, melyet Goda Krisztina filmrendező vehetett át.
   
A hazai művészeti egyetemek egy-egy képviselőjéből álló diákzsűri is idén először adott át díjat, ők Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című alkotását tartották a legjobbnak, míg a közönség a Nyugati nyaralás című filmet díjazta.
   
A legjobb női főszereplő kategóriában a díjat megosztva Pál Emőke, a Magasságok és mélységek és Román Katalin, a Hat hét művésznői vehették át. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Seress Zoltánt díjazták a Blokádban nyújtott alakításáért.
   
A legjobb férfi mellékszereplő díját Thuróczy Szabolcsnak ítélte a zsűri a Larryben nyújtott alakításáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Tóth Ildikó vihette haza a Blokádért.
   
Az operatőrök között Nagy András bizonyult a legjobbnak a Blokád fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Köbli Norbertet találta a zsűri, szintén a Blokádért.
   
A legjobb hangmérnök díját Tőzsér Attila vehette át az Együtt kezdtükért, a legjobb zeneszerző díját pedig Barabás Lőrinc kapta A másik érintése zenéjéért.
 
A legjobb vágó díját Makk Lili a Blokád és A besúgó című film utómunkájáért kapta, a Legjobb díszlettervezőnek A besúgóért Láng Imolát tartja a zsűri, a legjobb jelmez díját posztumusz Breckl Jánosnak ítélték a Béke – A nemzetek felett című filmben nyújtott teljesítményéért, a legjobb maszk elismerést pedig Görgényi Réka kapta a Blokádért.
   
A legjobb egészestés dokumentumfilm kategória díját a Szabadító című munkájáért Hajnal Gergely kapta. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Szász Attila filmje, Az Aranyvonat legendája nyert.
   
A legjobb kisjátékfilm díját megosztva a Pragma, Szelestey Bianka és a Sose lesz vége, Somossy Barbara alkotása kapta. A legjobb animációs filmnek Jankovics Marcell és Csákovics Lajos filmje, a Toldi bizonyult.
   
A legjobb tévésorozat kategóriában A besúgónak, Szentgyörgyi Bálint, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence alkotásának ítélte a díjat a zsűri.
 
A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztivál június 7-10. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajlott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »