A bélparaziták gyakoribbak, mint gondolnánk

A bélparaziták gyakoribbak, mint gondolnánk

Sokan nem is tudatosítják, hogy az emberi test számos mikroorganizmusnak ad otthont. A paraziták sem kivételek – az emberek 90%-a élete során legalább egyszer találkozik valamilyen parazitával. A bélrendszeriek különösen veszélyesek, mert elrabolják a gazdaszervezettől a fontos tápanyagokat, és nem érdekli őket, hogy hány éves és milyen nemű az „áldozat”.

 

Az a tény, hogy a bélparaziták csak olyan embereknél fordulnak elő, akik nem figyelnek a személyes higiéniára, régóta cáfolt mítosz. Ezek az „idegenek” rosszul mosott vagy nem megfelelően hőkezelt élelmiszerből, de házi kedvencekből is bejuthatnak a szervezetbe. A világot szájukkal felfedező gyermekek is veszélyben vannak, valamint a kertészek, akik gyakran érintkeznek parazita baktériumokat tartalmazó talajjal. Az utazóknak is óvatosnak kell lenniük, mert külföldről nem kívánt szuvenírt hozhatnak magukkal.

– magyarázza az AGELLAB laboratóriumi osztályának igazgatója, Ing. Elena Gaboňová.

Az emésztéssel kapcsolatos tünetek mellett a bélparaziták számos egyéb szövődményt is okozhatnak. Ismert élősködők is állhatnak a csökkent immunitás, májproblémák, súly-, alvás- vagy bőrproblémák hátterében. Régióinkban leggyakrabban bélférgekkel, orsóférgekkel vagy galandférgekkel találkozunk, amelyek jelenlétét speciális laboratóriumi vizsgálattal lehet igazolni.

Hírdetés

„Laboratóriumainkban közvetlen és közvetett bizonyítékokat is végzünk a paraziták jelenlétéről. A közvetlen módszerek közé tartozik a preparátumok mikroszkópos vizsgálata vagy a paraziták nukleinsavainak molekuláris bizonyítása PCR módszerrel. Portfóliónkban találhatók érdekes multiplex PCR-vizsgálatok paraziták egy csoportjáról. Közvetett bizonyítékként az IgG/IgM specifikus antitestek vizsgálatát használjuk. A vizsgálatot az az orvos kérheti, aki parazita jelenlétére gyanakszik a betegnél, de önköltségesek is igénybe vehetik. Ha a parazita előfordulása beigazolódik, azonnal konzultálni kell az illetékes orvossal”

– tette hozzá Ing. Gaboňová.

Az orvos olyan kezelést ír elő, amely megszabadítja a szervezetet a parazitáktól, és megakadályozza a különféle szövődményeket, például a bélfertőzéseket, az autoimmun betegségek kialakulását vagy a paraziták lágy szöveteken való áthaladása által okozott különféle cisztákat.

Akár szerencséje volt a parazitákkal, akár nem, semmiképpen sem szabad megfeledkezni a megelőzésről. Ügyeljen a személyes higiéniára, kerülje az ismeretlen forrásból származó vizet, és melegítse fel megfelelően a húst. A zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt mindig alaposan mossuk meg. Ha egy kutya vagy macska is a háztartás tagja, ne felejtse el rendszeresen féregteleníteni őket. Végül, de nem utolsósorban a minőségi immunitás támogatása is segít.

Körkép.sk/sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »