A béke Isten ajándéka, de megvalósítása az ember felelőssége – A békéért imádkoztak Székesfehérváron

A béke Isten ajándéka, de megvalósítása az ember felelőssége – A békéért imádkoztak Székesfehérváron

Szentmisével, gyertyás körmenettel, közös imával csatlakoztak október 7-én, Székesfehérváron a Szentatya által meghirdetett ima- és böjti naphoz. A programra Spányi Antal megyéspüspök hívta a város papságát, az elöljárókat, a híveket a székesegyházba. Az áhítaton részt vettek a bodajki kegyhely papjai, valamint Fejér megye és Székesfehérvár város vezetői is.

Ferenc pápa arra hívta a Rómában ülésező szinódus résztvevőit, hogy október 7-én imádkozzanak és böjtöljenek vele a békéért, és erre meghívott bennünket is, szerte a világban élő katolikusokat. Ennek a meghívásnak akarunk most eleget tenni, és teljesíteni keresztényi kötelességünket – kezdte beszédét Spányi Antal püspök a szentmisében.

A főpásztor arról az értékválságról beszélt, amely korunk békétlenségéhez vezetett, háborúkat indított el. Vannak, akik Istent teszik felelőssé ezért, pedig ő a béke Istene, békére teremtette meg a világot. A gonosz műve és az ember tette a bűn, ami minden rossznak az okozója az életben.

A békéért tennünk kell – hangsúlyozta a püspök, hiszen látjuk az önzés és a halál kultúrájának sötét valóságát. „Jézus azért jött el közénk, hogy az ő békéjét adja nekünk.

A püspök felidézte azoknak a szenteknek az életpéldáját, akik életüket áldozták a békéért, hogy tőlük tanulva a szeretet békéjét éljük meg környezetünkben, családjainkban, a leghétköznapibb tevékenységeinkben. Ha merünk és akarunk új világot építeni, akkor az Isten országát kell képviselnünk – hangzott el.

A főpásztor azt is hangsúlyozta, a világ nem a gonosz kezében van, mert az igazi erő a tanúságtevő életben és az imádságban van.

De nagy erő a böjt is, melyet a békéért, a bűnök bocsánatáért, a lelki megújulásért, a világ megújításáért ajánlunk fel. „Jézus kész megbocsátani bűneinket, a bűn okozta sebeket begyógyítani, és új életet ajándékozni nekünk, és imáink, tanúságtételeink, kiállásunk által a világnak is.

Hírdetés

Legyen új kezdet jele, a megváltott lét dicsőséges jele! Legyen a Boldogságos Szűz Mária, a Béke Királynője életünk kisérője ebben a keresztényi voltunkból fakadó küldetésben. Közösségben a Szentatyával, aki ma egybehívott bennünket, és a világon mindenhol jelen lévő Egyházhoz tartozó testvéreinkkel, legyünk alkalmas eszközök Isten kezében, hogy megújítsa szeretete békéjével a világot!” – zárta beszédét Spányi Antal püspök.

A szentmisét követően az egybegyűltek gyertyás körmenetben a főtérre vonultak imádkozni. A főpásztor elimádkozta Assisi Szent Ferenc Tégy engem békéd eszközévé kezdetű imáját, majd a békefohászt a Mennybe Fölvett Boldogságos Szűz Máriához. A közösen elmondott Miatyánk és a Himnusz után a jelenlevők a belváros szívében elhelyezték a béke gyertyáit az Országalma szobra körül.

Spányi Antal püspök teljes szentbeszéde ITT olvasható. 

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Berta Gábor

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »