A behódolt feleség – Újraközlés

A behódolt feleség – Újraközlés

Aki nem tudná, a The Surrendered Wife egy életvezetési tanácsadó könyv, szerzője egy magát feministának tartó hölgy, Laura Doyle. A feministák természetesen mereven elhatárolódnak tőle, bár az ő ténykedése több nő életét teszi boldoggá. Tanfolyamokat tart, megtanítja a nőket ‘behódolni’ (mármint lemondani a feminista hatásra felszedett rossz és nőietlen szokásaikról).

A könyv címe szándékosan provokatív, hátha epeömlést kapnak tőle a nőjogi aktivisták (és tényleg…). Pedig a könyv olvasásakor hamar kiderül, hogy nem valamiféle látványos középkori behódolásról van itt szó, hanem a férj feletti anyuka-stílusú bactatási kényszer gyökeres visszafogásáról. A lényeget jobban tükröző, ám tagadhatatlanul kevésbé frappáns címek lehetnének: Az Engedékeny Feleség, A Férjében Megbízó Feleség, netán A Nőies Feleség – avagy mindez együtt: A Tökéletes Feleség.

Rövid összefoglaló olvasható róla a szerző weboldalán, ill. a Wikipédián is. Mit is csinál egy Behódolt Feleség? Egyszerű, mondhatni: természetes dolgokat, amikről csak az utóbbi évtizedekben szokott le és már külön fizetős tanfolyamra kell járnia, hogy megtanulja: a férfiak és nők nem egyformák.

A nők biztonságra és szeretetre vágynak, figyelemre és törődésre. Szeretnek olyan párt választani, akire felnézhetnek és aki a tenyerén hordja őket. Doyle tulajdonképpen arra jött rá, hogy a férfiak pedig szívesen és önként megadják mindezt a nőknek, ha férfinak érezhetik mellettük magukat.

A Behódolt Feleség tehát szakít a formális egyenjogúsággal és nem azonos részt akar mindenből, hanem úgy irányítja a közös életüket, hogy a férfi iszonyúan férfiasnak és a nő iszonyúan nőiesnek érezhesse magát. A gyakorlati siker egyértelműen őt igazolja, ez nem egy zéró összegű játszma, hanem mindketten csak nyernek a dolgon. A Behódolt Feleség tesz a feminista szólamokra, önként lemond a nőietlen szerepekről és helyettük lubickol a nőiekben. Nem akarja mindenben kontrollálni és ellenőrizni a férjét, aki cserében a tenyerén hordozza és büszke magára, hogy benne így megbíznak.

Hírdetés

Az ehhez szükséges dolgok igen egyszerűek, bár a könyv részletesen, példákkal illusztrálva, szájbarágósan magyarázza el. Hja kérem, nőknek írták :-P – ráadásul amerikai nőknek… De a lényeg, vagyis a Behódolt Feleség alapelvei:
– Feladja a szükségtelen kontrollt és a felelősséget.
– Elmondja, mit szeretne, de tiszteletben tartja a férje döntéseit.
– Ellenáll a kísértésnek, hogy kritizálja, leszólja vagy elutasítsa a férjét.
– Megbízik a férjében a házasság minden területén, a szextől a pénzügyekig.
A Behódolt Feleség egész titka két egyszerű mondatban van:
– ‘Ahogy gondolod, drágám’ (és elfogadja a férj döntését)
– ‘Szeretnék egy…’ (és megkap bármit, amit csak szeretne)
Ennyi a nagy titok. Nem megalázkodás és nem rabszolgaság, csupán csak annyi, hogy a nagy gender-tudatosságban nevelkedett, boldogtalan nők megtanuljanak lazítani a mindent kontrollálni akaráson és újra normális, szerető és szerethető feleségek legyenek.

Ami ellen a könyv voltaképpen küzd – a nők elsárkányosodása -, tipikusan a modern kor terméke, a modern nő nem bízik a férjében és nem hajlandó átengedni a kontrollt. Pedig jó családfőnek lenni sem csak féktelen habzsidőzsi, hanem felelősség és munka is, amit az okos nő lazán átenged a férjének. Egy Behódolt Feleség nem utasítgat és szervez részletekbe menően, hanem kér és a férjre bízza a részleteket. Csak azt mondja meg, mit szeretne, de sosem írja elő, hogy az hogyan legyen meg. Az már a férj dolga, övé a felelősség, de éppen ezért több kedve is van a család érdekében ténykedni és nem csak megteszi, de örömmel teszi meg, amit kell.

Erről az egészről az jutott még eszembe, bár erről a könyv szemérmes általánosságokban beszél csak, hogy nem véletlenül mondják úgy, hogy a nő ‘odaadja magát’ a férfinak. Az a nagy büdös helyzet, hogy a jó szexhez egy nőnek tudni kell elengedni a kontrollt és rábíznia magát a partnerére. Össze sem hasonlítható az élmény a férfiakra gyanakvó, bennük nem bízó nő által átélt dolgokkal. Ez egy öngerjesztő, önigazoló folyamat tehát, akár pozitívak, akár negatívak az előzetes várakozások.

Na persze, ehhez olyan partner is kell, akire rábízhatja magát, a testét-lelkét, de akár még a nők legintimebb dolgát, a családi bankszámla feletti ellenőrzés jogát is. A szerző nem is ajánlja a behódolást erőszakos, sérült személyiségű vagy szenvedélybeteg férjek esetén. De egy tisztességes, normális, átlagos férjnek való, fent leírt ‘behódolás’ csak javíthat mindkettejük életén.

Úgyis mindjárt nyakunkon a karácsony, hát ez a könyv mindenképpen legyen a fa alatt, kedves férfitársak :-)

A cikket a Férfihang magazin tízéves fennállására való visszatekintés keretében jelentettük meg újra. Eredeti közlés: https://www.ferfihang.hu/2011/10/26/a-behodolt-feleseg/


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »