A balti országok nagy mennyiségben vásárolnak orosz áramot, lekapcsolás helyett duplázzák a beszerzéseket

Lettország, Litvánia és Észtország a BRELL villamosenergia-hálózaton – egy hatalmas, szovjet korszakbeli, gyűrű alakú távvezeték-hálózat – keresztül kapcsolódik Oroszországhoz és Fehéroroszországhoz. A három ország többször megfogadta, hogy megszünteti az orosz villamos energiától való függőségét, legutóbb 2025-re ígérték ezt, de a határidők egyre csak tolódnak.

A balti államok drámaian megnövelték az orosz villamos energia vásárlását, a szállítások márciusban megduplázódtak a januári fogyasztáshoz képest – jelentette a lett TV3. A tévécsatorna számításai szerint Lettország, Litvánia és Észtország közel 600 ezer megawattórányi orosz áramot vásárolt a múlt hónapban, annak ellenére, hogy a helyi energiavállalatok üzemeltetői ígéretet tettek az import korlátozására.

A TV3 jelezte, hogy az orosz villamosenergia-függőségből való kilábalást célzó tervek között szerepel az észt Fermi Energia projektje egy kis atomreaktor építésére, és Riga fontolgatja, hogy csatlakozik a projekthez. Janis Vitenbergs lett gazdasági miniszter azonban azt mondta, hogy a projekt "nagyon messze" van a megvalósítástól.

A projektet 2021 februárjában jelentették be. Az erről szóló tárgyalások azonban már 2011 óta folynak. A kis atomerőmű várhatóan mintegy 1 milliárd dollárba kerülne, és körülbelül 300 megawatt villamos energiát termelne.

Hírdetés

Március elején az észt Elering hálózatüzemeltető arról számolt be, hogy a balti országok 300 megawattra csökkentették az Oroszországból és Fehéroroszországból származó villamosenergia-import átviteli kapacitását. Néhány héttel később, április közepén Krisjanis Karins lett miniszterelnök azt mondta, hogy sajnos "fizikai korlátok" akadályozzák meg az országot abban, hogy lekapcsolódjon a BRELL-ről, annak ellenére, hogy Riga "politikailag készen áll" erre. Karins elmondta, hogy az ország BRELL-ről való leválásának terveihez szükség van egy második, Lengyelország és Litvánia közötti kapcsolatra, amely még mindig épül.

Tavaly decemberben Dainius Kreivys litván energiaügyi miniszter azt ígérte, hogy a balti államok 2025-re teljesen leválhatnak a BRELL-ről. Litvánia, Lettország és Észtország 2018-ban memorandumot írt alá Lengyelországgal és az Európai Bizottsággal arról, hogy a balti államok villamosenergia-hálózatát összehangolják a Kontinentális Szinkronzónával – az Európai Unió nagy részét összekötő elektromos hálózattal.

A balti régió számára nem ismeretlen az atomenergia, Litvánia üzemeltette a szovjet építésű Ignalina atomerőművet, amely 2600 megawatt villamos energiát termelt az RBMK-1500-as ikerreaktorok segítségével, amíg az erőművet 2009-ben uniós irányelv alapján le nem állították. Az erőmű leszerelése számos fejfájást okozott Vilniusnak, többek között egy 1,5 milliárd eurós finanszírozási lyukat a leszerelés második szakaszában, amely várhatóan legalább 2029-ig tart. Viszont az erőmű leszerelésének késedelme lehetővé tette, hogy az erőmű szerepeljen az HBO 2019-es, nagy sikerű Csernobil című minisorozatában.

(Olvasónktól)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »