A bakalármunka 600 euróért a diplomamunka már egy ezresért megvehető a piacon

A bakalármunka 600 euróért a diplomamunka már egy ezresért megvehető a piacon

Az, hogy nem mindenki maga írja a diplomamunkáját vagy a bakalármunkáját, nyílt titok már évek óta. Ma már vannak direkt erre „szakosodott” cégek is, akik megírják a lusta vagy erre képtelen diákok helyett a szakdolgozatot.

Az oktatási tárca harcot indított a záró szakdolgozatokkal való seftelés ellen. Az állam jelenleg három céggel szemben folytat vizsgálatot diplomamunkák árusítása miatt. A múlt héten arról tájékoztattak, hogy közigazgatási eljárás indult három ún. „kulcsrakész” bakalármunka és diplomamunka árusítása miatt.

Ha a gyanú beigazolódik, egyes cégek bezárhatják a boltot. A minisztérium ugyanis likvidáló hatású bírságokat készít elő ezekre a vállalkozásokra nézve.

A diplomamunkákkal való seftelésre az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány hívta fel a tárca figyelmét, amit Marcel Vysocký, az oktatási tárca felsőoktatási főosztályának főigazgatója is megerősített. A Pravda napilapnak kifejtette, összesen öt céggel kapcsolatban kaptak bejelentést, de az információk megvizsgálása után közülük három került minisztériumi felügyelet alá.

Abban az esetben, ha beigazolódik a jogsértés elkövetése, minisztériumi szintű döntés születik, amellyel 10-től akár 50 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják őket”

– mondta.

Büntethető az akadémiai csalás

Az ellenőrzések elindítását a jogszabályi változás tette lehetővé. Tavaly ugyanis a főiskolákról szóló törvényben rögzítették az akadémiai csalás fogalmát. Így definiálhatók azok a helyzetek, amikor a hallgató olyan zárómunkát ad be, amit nem maga készített, hanem valaki más.

Az ilyen csalásokért bírságot vethetnek ki azokra a cégekre és személyekre, akik a szakdolgozatok megírásában vagy árusításának elősegítésében részt vesznek.

Ha az egyetem a szakdolgozat elkészítése során akadémiai csalást fedez fel, a zárómunkát benyújtó hallgató is veszélyben van. „Ha a hallgató részéről bebizonyosodik a jogsértés, a diploma visszavonható vagy kizárható a felsőoktatási intézményből” – fogalmazott Vysocký.

Likvidáló hatású büntetések

Hírdetés

Kifejtette azt is, hogy az oktatási tárca nem vizsgálta, kik vettek részt a szakdolgozatok elkészítésében. Hozzátette: a közigazgatási eljárás még folyamatban van, és a határozat ellen fellebbezni is lehet.

Martin Suchý, az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány munkatársa a Sme egyik podcastjében kifejtette, hogy két éve a szakdolgozatok ára még 9 euró körül volt oldalanként. Vagyis, ha egy hallgató egy kész bakalármunkát szeretett volna vásárolni, 300 euró körüli összeget kellett érte fizetnie, a diplomamunka átlagára pedig 500 euró körül alakult.

A szerző díjazásának végső összege azonban a témától és annak nehézségétől függ.

Hozzátette azt is, hogy a cégek ezt a fajta tevékenységüket próbálják nem világos megfogalmazások mögé rejteni. „Körülbelül 20 olyan webhelyet és céget találtunk, amelyek záródolgozatok megírását kínálják. Gyakran azonban a mögé bújnak, hogy csak tananyagot kínálnak. De a sorok között ott van, hogy tulajdonképpen zárómunkákat kínálnak” – mondta Suchý a podcastban.

Szerinte a bírság összege érzékenyen érinti majd a zárómunkákkal bizniszelő vállalkozásokat.

Két évvel ezelőtt megvizsgáltuk ezeknek a vállalkozásoknak az eladásait, és átlagosan évi 30-40 ezer euró körül mozogtak”

– mondta. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges bírság több éves bevételtől foszthatja meg ezeknek a cégeknek a tulajdonosait.

Ráadásul a Pravda megállapításai szerint az elmúlt években csökkent a szakdolgozatokkal való seftelés. Több olyan cég pénzügyi eredményeiről szóló információk, amelyek weboldalukon kész szakdolgozatokat kínálnak, az eladások meredek visszaesésére utalnak. A nyilvánosan elérhető források szerint a tavalyi éves árbevétel 10 és 20 ezer euró között mozgott, és nem segítettek a jelentős áremelések sem. Az egyik ilyen cég ugyanis több mint 20 euróét kér a szakdolgozat egyetlen oldaláért.

E szerint a teljes bakalármunka minimum 600 euróba, a diplomamunka pedig legalább 1000 euróba kerül.

Matovič és a többiek diplomamunkája

Martin Suchý azt is hangsúlyozta, hogy a politikusok záródolgozataival kapcsolatos botrányok miatt is szükséges az akadémiai csalás büntetésének törvénybe iktatására. 2020-ban kiderült, hogy a kormánykoalíció három tagjának is problémája akadt a sajátkezű diplomamunkaírással.

Állítólag a korábbi oktatási miniszter Branislav Gröhling (SaS) is kétes úton szerezte a diplomáját, a diplomamunkája ugyanis állítólag plágiumelemeket tartalmazó összeállítás.

De 2020-ban a parlament elnöke, Boris Kollár (Sme rodina) is szembesült a plágium gyanújával a szakdolgozatában. Állítólag a diplomamunkájában külföldi szövegeket plagizált. A rendőrség akkoriban a szerzői jogok megsértése miatt eljárást is indított az ügyben, ám később leállította azt.

Az OĽANO elnöke, Igor Matovič pedig egyenesen bevallotta, hogy nem ő írta a diplomamunkáját. 2012 óta azt állítja, hogy szakdolgozatát a barátja nővére írta egy horvátországi nyaralás közben, az ő jegyzetei alapján. A nem egyenes úton szerzett magiszteri címéről azonban máig nem mondott le.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »