A 3. Pajta program

Az egész éven át zajló 3. Pajta program a településeket együttműködésre sarkallja, amely a tervek szerint a jövőben is megmarad a régiót erősítve – hangsúlyozta a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program keretében zajló rendezvénysorozat csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján a területfejlesztési miniszter.

Hírdetés

Navracsics Tibor elmondta, hogy a tavalyi rendezvényhez képest idén kétszer annyi, 29 település csatlakozott a programhoz. Mint hozzátette, a rendezvénysorozat által erősödik a települések lakosságmegtartó ereje is.
   
A cél az, hogy a Pajta program a helyi kulturális élet meghatározó tényezőjévé válva példát mutasson az ország más régióinak – emelte ki a miniszter.
   
Nagy Krisztián, a VEB2023 EKF Pajta programért felelős vezető projektmenedzsere elmondta, hogy a csatlakozó települések összesen 170 millió forintból valósítják meg sokszínű programjaikat. Vannak köztük a hagyományápolást, a kulturális nevelést, a helyi közösségépítést szem előtt tartó rendezvények, valamint sok olyan is, amely a kistelepülések együttműködésén alapul.
   
A rendezvénysorozat egyebek mellett zenei, képzőművészeti programokkal, kiállításokkal, ismeretterjesztő és színházi előadásokkal várja az érdeklődőket az év során.
   
Április 1-jén például a falusi élet nyújtotta lehetőségekkel ismerteti meg az érdeklődőket az Öko Márkó című program, amelynek keretében szó lesz a kertek kialakításáról, a madárbarát kertről, lesz palánta cserebe és madárodút is lehet készíteni. A nap folyamán kitelepül Márkóra a Feltöltő Pont, Veszprém csomagolásmentes boltja.
   
Április 14-én, Balatongyörökön Ritmus a világ címmel zenés előadást hallhat a közönség. Varga Endre fuvolaművész interaktív előadássorozata, amelyet élőzene, tánc és közös dobolás is kísér, a latin ritmusok között segít eligazodni.
   
Ugyancsak április 14-én Litéren Ősi Attila paleontológusnak, a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció tagjának előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Az előadásban szó lesz a hazai dinoszaurusz- és más őshüllő-lelőhelyek kutatásáról, a kutatások legújabb eredményeiről és technikáiról.
   
A latin-amerikai és a spanyol zenéről tartanak ismeretterjesztő előadást április 24-én Balatonfűzfőn is: a Gyöngyhalász Latin trió tagjai ötrészes sorozatukban Latin-Amerika legtöbb országát, a karibi szigetvilágot, a Kanári-szigeteket és Spanyolországot is érintik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »