Megtagadták a parancsot a G20-csúcs rendőrei – Nem mertek nekimenni az antifáknak és a szélsőbalosoknak

Halálos veszélyre hivatkozva megtagadta a szolgálatot több rendőri egység Hamburgban a G20-csúcs alatt történt zavargások idején – árulta el a németországi nagyváros rendőrfőkapitánya egy hétvégi interjúban. Ralf Martin Meyer a Spiegel Online hírportálon közölt interjúban elmondta, hogy a rendőrség azért nem lépett fel órákig az erőszakos tüntetőkkel szemben július 7-én este, mert több egység a művelet vezetőjének utasítása ellenére nem volt hajlandó behatolni a néhány utcából álló negyedbe.

Arra hivatkoztak, hogy a házak tetejéről Molotov-koktélokkal és – acélgolyók kilövésére használt – csúzlival támadó szélsőségesek életveszélybe sodorhatják őket, és azt mondták, hogy különleges alakulatokat kell beküldeni helyettük – mondta el a rendőrfőkapitány. Hozzátette, eljutottak hozzájuk értesülések arról, hogy csapdába akarják csalni a rendőröket.

Hírdetés

– Természetesen konfliktust jelent, ha a művelet vezetője azt mondja, hogy be kell hatolnunk, az egységek pedig azt válaszolják, hogy igen, de nem nekünk – válaszolta Meyer arra a kérdésre, a rendőrök magatartása zendülésnek minősíthető-e. Azonban a házak tetején elrejtőzött támadók kiiktatása nélkül a rendőrök és a lakosság számára is felmérhetetlenül veszélyes helyzet alakult volna ki. – Ezért végül mégis terrorelhárító alakulatokat mozgósítottak – mondta a rendőrfőkapitány.

A hétvégi német sajtójelentésekből azonban kiderült, nemcsak tüntetők, hanem rendőrök ellen is indultak eljárások. Jelenleg 35 eljárás zajlik, 27 esetben szolgálat közben elkövetett testi sértés gyanújával.

A csúcstalálkozó biztosítására a kétnapos esemény előtt több mint két héttel, június 22-én indított akciókban összesen 476 rendőr sebesült meg. A legtöbben, 231-en a találkozó előtti naptól a találkozó utáni első napig tartó időszakban, amikor a legtöbb tüntetést tartották. Sokan agyrázkódást szenvedtek, de előfordult tűzijáték okozta arcsérülés is, két helikopterpilóta pedig szemsérülést szenvedett, mert lézernyalábot irányítottak a pilótafülkére. Ezzel kapcsolatban egy német férfi ellen emberölési kísérlet gyanújával indítottak eljárást.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »