Eltűnnek vagy elrabolják őket: alig maradnak menekültek Szlovéniában

Aggodalmát fejezte ki a szlovén parlament emberi jogi és esélyegyenlőségi bizottsága csütörtökön amiatt, hogy a kísérő nélkül érkező menekült gyerekeknek mindössze tíz százaléka marad Szlovéniában.

Polona Kovac, a Kljuc (Kulcs) civil szervezet képviselője elmondta, hogy 2016-ban összesen 255 kísérő nélküli kiskorú kért menedékjogot az országban, de közülük végül mindössze húszan maradtak ott. A többiek eltűntek, senki sem tudja, hol vannak, mi történt velük – hangsúlyozta.

Kovac elmondta, hogy vannak olyan jelzések, amelyek szerint a gyerekek 80 százalékát az embercsempészek prostitúcióra kényszerítik, így fizettetik meg velük a Nyugat-Európába juttatás árát. Sok gyerek koldul, vagy szerveinek eladásából fedezi az összeget.

A civil szervezet képviselője szerint Szlovéniának arra kellene ösztönöznie ezeket a gyerekeket, hogy maradjanak az országban.

Hírdetés

Sandi Curin, az emberkereskedelem elleni küzdelem koordinátora mindamellett arra figyelmeztetett, hogy az adatokkal óvatosan kell bánni. „Sok esetben családegyesítés történik” – mondta. Mindazonáltal elismerte, hogy a szexuális zaklatások igen gyakoriak, bár, mint mondta, tavaly csökkent a számuk, mindössze 15 ilyen esetre derült fény.

A szlovén sajtót a múlt héten bejárta a hír, hogy eltűnt egy 9 és 11 éves iraki testvérpár, akik tavaly érkeztek az országba. A két kislányt átmenetileg egy szlovén családnál helyezték el. Egyik reggel iskolába mentek, de nem tértek haza onnan. A rendőrség még mindig nyomoz utánuk.

A balkáni migránsútvonal tavalyi lezárása óta Szlovénia is csak azokat a bevándorlókat engedi be, akik útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Kivételt képeznek azok, akik közvetlen életveszélyben vannak, ovosi ellátásra szorulnak vagy kísérő nélkül érkezett, 14 éven aluli kiskorúak.

A rendőrség adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában 2015 októbere óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek csak a töredéke kért menedékjogot az országban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »