Putyin helyezkedik a Közel-Keleten

Putyin helyezkedik a Közel-Keleten

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetítene a közel-keleten kialakult válság rendezésében. A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Putyin a nap folyamán telefonon beszélt Tamím bin Hamad ász-Száni emírrel és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is.

Az orosz elnök és a katari uralkodó szót ejtett a gazdaság, a kereskedelem és a beruházások terén folytatott kétoldalú együttműködésről is. – Oroszország elvi álláspontja, hogy a válsághelyzeteket párbeszéd útján kell rendezni – jelentette ki a katari emírnek kedden Putyin.

A Kreml közölte, hogy – a kétoldalú kapcsolatok mellett – Putyin Szíszivel is megvitatta a közel-keleti és észak-afrikai válsághelyzeteket, de nem bocsátkozott részletekbe. A telefonbeszélgetést az orosz fél kezdeményezte.

Hírdetés

Igyekszik szépíteni Trump Twitter-üzenetein a Fehér Ház sajtószolgálata. Az Egyesült Államok elnöke ugyanis korábban azzal büszkélkedett, hogy a Katar kiközösítésével kezdődött közel-keleti viszály, a térségben tett korábbi hivatalos látogatásának a gyümölcse.

Ahogyan azonban arról lapunk korábban beszámolt, mások mellett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is rámutatott, hogy az Egyesült Államok érdeke a stabilitás a térségben. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője a szokásos napi sajtóértekezletén, kérdésre válaszolva tért ki Trump elnök és Tamim bin Hamad ász-Száni katari uralkodó korábbi megbeszélésére.

Elmondta, a találkozón a terrorizmus finanszírozása elleni harcról, ennek a küzdelemnek a módjairól folytatott eszmecserét. Spicer hangsúlyozta: a Fehér Ház folyamatos kapcsolatban áll az Öböl-menti térség államaival a Katar körül kialakult feszültség megoldása érdekében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »