Schöpflin: már látszata sincs az objektivitásnak

Schöpflin György szerint kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben, és úgy látja, hogy azok az aggodalmak sem valósak, amelyek a demokrácia visszafejlődését emlegetik a CEU ügyével kapcsolatban.

A demokrácia visszafejlődésével riogató, széles körben terjedő liberális szólamok ellenére a Közép-európai Egyetem rendben működik Magyarországon – állította a Deutsche Wellének adott interjújában Schöpflin György. Szerinte nem sérült itthon az akadémiai szabadság, bár nem feltétlenül ez köszön vissza a tudományos szféra képviselőitől. Ennek pedig az az oka, hogy több intézmény a liberális baloldalra támaszkodik, és ez a megnyilatkozásaikban is tükröződik – tette hozzá.

A néppárti EP-képviselő a kormánykörökben eddig hangoztatott érvvel állt elő a CEU ügyében. Vagyis, az egyetem amerikai és magyar diplomát is ad, anélkül, hogy lenne amerikai anyaintézménye, amerikai oktatási tevékenysége, emiatt nem egyenlő feltételekkel indul a magyar felsőoktatási intézményekkel szemben. Ezt egyébként az intézmény korábban többször is cáfolta már. Schöpflin György bizonygatta: a magyar kormánynak nem az a célja, egy elűzze a CEU-t.

Hírdetés

A politikus szerint háromféle médiafelület létezik most. A baloldali, a Jobbik-barát és a Fideszé. Itthon azonban egyetlen újságírót sem tartóztattak le, ezért is nonszensz párhuzamot vonni Magyarország és Törökország vagy Oroszország között – érvelt.

A képviselő úgy látja: rengeteg vetülete van annak az állításnak, hogy a magyar kormány aláássa a demokráciát, már csak azért is, mert kinek mit jelent a demokrácia.

Schöpflin György szerint a magyar kormány csak gazdasági kérdésekben alkalmaz illiberális elveket, és az pedig már a liberálisoknak köszönhető, hogy az Orbán Viktor által a közbeszédbe juttatott kifejezés negatív jelentést kapott.

Az EP-képviselő az interjúban az újságíróknak is odaszúrt, úgy látja ugyanis, hogy az újságírásban régóta már látszata sincs az objektivitásnak. Szerinte a magyar kormányt érő kritikák egy része politikusok és újságírók rosszindulatú feltételezéseiből származik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »