Áder: Ha így megy tovább, mindent lerombolunk

Áder: Ha így megy tovább, mindent lerombolunk

„Én, dr. Áder János fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek” – e szavakkal kezdte meg eskütételét a köztársasági elnök hétfőn az Országgyűlésben.

Habár az államfő az újraválasztását követő ünnepélyes eskütétele alkalmából elmondott beszédében eredetileg az elmúlt öt évet kívánta értékelni, fontosabbnak tartotta, hogy az előttünk álló egy évre tekintsen. Úgy vélte, „ha így megy tovább, mindent lerombolunk abból, amit 1990 óta közösen felépítettünk. Mindent megkérdőjelezünk. Minden megállapodást semmibe veszünk. Minden határt átlépünk”. A köztársasági elnök a kiegyezést említette példaként, amiből erőt lehet meríteni. Hozzátette: habár Kossuth, Széchenyi, Deák véleménye eltért bizonyos kérdésekben, az nem vitatható, hogy mindig a „haza üdve” lebegett a szemük előtt.

A köztársasági elnök drámai mértékűnek nevezte a politikai közbeszéd állapotának romlását, emiatt nem akarja „porciózni” a felelősséget, „de a politikai számosság okán mindig a kormánypártoké a nagyobb”. Hozzátette: nem érdemes azonban „méricskélni”, ki kezdte előbb.

„Közös a felelősségünk a közbeszéd jelen állapotáért”.

A közelgő választási kampánnyal kapcsolatban jelezte: a parlamenti választásig hátralévő egy évben a választópolgárok többsége biztosan nem akar „egy kitörésre készülő vulkán tetején” élni. Áder példaként járva elöl beszédében megkövette mindazokat, akiket elnöksége alatt egy rossz mondattal, indulatos megjegyzéssel vagy durva szóhasználattal megbántott, megsértett.

Hírdetés

A köztársasági elnök egyetértést javasolt abban a három kérdésben, hogy mindannyian Európa polgárai vagyunk, mindannyian a magyar nemzethez tartozunk, és mindannyian tisztességes, becsületes, nyugodt életre vágyunk. Az államfő hangsúlyozta: „a család szent, a gyermek sérthetetlen” – utalt a köztársasági elnök arra, hogy a képviselők nem használhatják fel nemtelen támadásokra a családot.

Az európaisággal kapcsolatban hangsúlyozta: 1990-ben pártállástól függetlenül egyetértés volt az Európai Unióhoz csatlakozás szándékában. Ahhoz pedig, hogy e konszenzus a brüsszeli intézményekkel való napi vitákon felülemelkedve megmaradjon, Deák Ferenc 1867-es gondolataira hívta fel a képviselők figyelmét. Mint mondta, Deák akkor kiállt a Habsburg Birodalom mellett úgy, hogy Magyarország alkotmányos jogaiból ne vegyenek el többet, mint amennyi a birodalom szilárd fennállásának biztosításához feltétlenül szükséges. Áder János azt javasolta, cseréljék ki a szövegben a Habsburg Birodalmat az EU-ra. A Fideszes képviselők Áder ezen megnyilvánulását óriási tapssal fogadták.

Az államfő eskütételével párhuzamosan zajló Kossuth téri tüntetésre utalva elmondta: „Mindannyian a magyar nemzethez tartozunk, adjuk vissza a nemzeti ünnepeink méltóságát”. Úgy fogalmazott: fontosabb a méltó ünneplés, mint az, hogy egymás ünnepét megzavarjuk.

Belföld MTI Beszámoló készült Áder ötéves munkájáról Az országgyűlési képviselők könyv alakban kapják kézhez a beiktatási ünnepségen.

Áder János ünnepi beszédét teljes terjedelmében itt olvashatják.

Tüntetés a Kossuth térenA Kossuth térre szervezett füttykoncertes demonstrációt az Együtt, hogy beiktatása alkalmából az államfő ellen tiltakozzanak. Az ellenzéki párt szerint Áder János nem méltó a betöltött tisztségére, és ezt rengeteg általa aláírt törvény bizonyítja.Nemcsak az Együtt nyilvánította ki nemtetszését a köztársasági elnök beiktatása kapcsán. Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője az eskütételt követően, az államfő beszéde alatt egy bajszos marionettbábuval bábozott, amelynek feje helyére egy Áder-arcot ragasztottak. Kövér László a Hvg.hu kérdésére közölte: azért nem avatkozott be, hogy a rendreutasítással ne zavarja meg az esemény emelkedettségét. Azonban úgy véli, Szabó Tímea megsértette az országgyűlés tekintélyét, emiatt lesz következménye a dolognak rá nézve, a házelnök pedig még gondolkodik azon, hogy mi legyen ez.Az MSZP és a DK képviselői nem vettek részt a beiktatási ünnepen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »