"A cigány nők legnagyobb ellensége a cigány macsó férfivilág"

A cigány nők helyzetéről beszélt az ENSZ konferenciáján Bogdán László cserdi polgármester, aki azzal szerzett ismertséget, hogy a faluban lényegében megszűnt a bűnözés, és elindult egy sikeres szövetkezet. Az iskolai osztályokat tanulmányútra vitték fegyintézetekbe és a fiatalkorúak börtönébe, szembesítve őket a bűnözés következményeivel, hogy nem is olyan menő dolog börtönbe kerülni.

Bogdán László New Yorkban felszólalt egy, a nők helyzetéről, feminizmusról szóló konferencián is. Itt a magyarországi roma nők helyzetéről beszélt, úgy fogalmazott, hogy „a cigány nők legnagyobb ellensége a cigány macsó férfivilág”.

A polgármester a Hír TV online-nak elmondta, a konferencián csupa pozitív visszajelzést kapott, a beszédét nagy taps fogadta. A konferencián nemcsak a cigány nők, hanem általában a Magyarországon élő nők helyzetéről is beszélt. Elmondta, szerinte az egész társadalomban vannak problémák ezen a téren.

Hírdetés

Bogdán megismételte az elmondottakat: a cigány nők problémái egy nagyobb problémakör részei, őket is érintik a cigányság egészét érintő problémák, mint a szegénység, az iskolázatlanság, a jövőkép-nélküliség. Ehhez jönnek még hozzá egyes, hagyományoknak nevezett szokások, amit gyakran a cigány férfiak várnak el, mint a korai házasság és gyerekvállalás. „Saját tapasztalat, hogy egyes családok már 12 évesen férjhez adják a lányaikat, akik 13-14 évesen már szülnek. 40 éves cigány asszonyok már a halálon gondolkodnak. Ez nem kulturális szokás, ez őrültség”.

Sok pozitív példát látott az USA-ban: „Szinte minden területen lehet látni feketéket is dolgozni. Fontos lenne, ha Magyarországon a cigányok is jelen lennének az élet minden területén, mindenféle munkakörben” – mondta. Szerinte fontos lenne érdekeltté tenni a magyarországi munkaadókat abban, hogy cigányokat is felvegyenek.

Részben erről szól Cserdi két, a közelmúltban indított programja is: az egyik kiemelkedő roma nők történeteit gyűjti össze, a következő program viszont már, ahogy fogalmazott, „a mezítlábas cigány nőkért indul majd”. Vagyis nemcsak a kivételes eredményeket elérő cigány nőket mutatja be, hanem olyanokat is, akik a hétköznapi életben mutatnak jó példát. „Fontos, hogy a cigányok jelen legyenek mindenféle területen, munkakörükben, ne csak közmunkában. Ehhez mutatunk példaképeket” – mondta.

hírtv


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »