Ennyit tévedtek az amerikai közvélemény-kutatók

Rengeteget beszéltek már arról, hogy milyen borzasztóan (le)szerepeltek az amerikai közvélemény-kutatók a november 8-i elnökválasztás előrejelzése során. A FiveThirtyEight nekiállt és megnézte, hogy az egyes államokban mekkora eltérés mutatkozott Donald Trump mérésében és a végleges eredményben.

Dhrumil Mehta adatújságíró összevetette az adott államban végzett közvélemény-kutatásokat, átlagot vont belőlük, majd összemérte a későbbi eredménnyel. Azt találta, hogy ötven amerikai államból 41 esetében alábecsülték a később megválasztott elnököt.

Hírdetés

Washington DC-ben mérték felül leginkább. Ott 14 százalékkal alacsonyabb eredményt ért el a republikánus jelölt, mint várták. A fővároson kívül kilenc, Hillary Clinton által megnyert államban – Hawaiin, Kaliforniában, Rhode Islanden, Illinois-ban, Nevadában, Connecticutban, Új-Mexikóban, Massachusettsben és Washington államban – teljesített rosszabbul a megválasztott elnök, mint azt a közvélemény-kutatók megjósolták.

A legjobban egyébként Colorado állam közvélemény-kutatásai sikerültek: ugyan volt egy felmérés, amely 12 százalékkal mérte alul Trumpot, de az összesített átlag éppen olyan volt, mint amilyen eredményt végül elért a republikánus jelölt. A Trump által megnyert államok közül Texasban lőttek a legkevésbé mellé, de itt is alábecsülték a megválasztott elnök erejét.

A legnagyobb eltérést Nyugat-Virginiában és Tennessee államban lehetett tapasztalni: ott a felmérések átlaga 15 százalékkal volt alacsonyabb, mint Trump tényleges eredménye. Kansasben viszont két olyan közvélemény-kutatás is akadt, amelyik több mint harminc százalékkal mért alacsonyabb támogatottságot Trumpnak, mint amit az urnáknál lehetett tapasztalni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »