Grúz lányok menni Amerika

Grúz lányok menni Amerika

Már szinte hagyománya van annak, hogy a YouTube segítségével egzotikus országok együttesei, énekesei tesznek szert pillanatok alatt akkora népszerűségre és ismertségre szerte a világon, amely az internet nélkül elképzelhetetlen lett volna. A koreai Psy Gangnam Style című dala pár éve minden nézettségi rekordot megdöntött, az ugyancsak koreai Shunga Jung tizenéves gitárvirtuóz pedig már a világ legnagyobb koncerttermeiben lép föl. Talán az ő útjukon indul el most a grúz Mandili Trió is, akik az utóbbi hónapban varázsolták el a Facebook-használók tömegét.

Három lány sétál a poros úton, egyikük kézen fogva vezet egy még kisebb lányt. Először a kamerát szelfiszerűen tartó lány mond valamit egy alig felismerhető (egyesek által szlávnak gondolt, de valójában grúz) nyelven, majd több szólamban énekelni kezdenek. Eközben egyikük egy hagyományos, háromhúros grúz pengetős hangszeren, a pandurin játszik. A dal áthatóan szól, a három lány hallhatóan különálló egyéniség, amely énekstílusukban, hangfekvésükben is megjelenik. A videó első látásra amatőr felvétel, a mobiltelefonnal videózó legnagyobb hibáját elkövetve el sem fordították a készüléket, hogy a filmfelvételeknél megszokott vízszintest képet adja. A hangminőség viszont meglepően jó a szeles környezethez és a vélhetően amatőr technikához képest.

A videót feltöltötték a YouTube-ra, és a történet innen kezdve mondhatni megszokottnak mondható. Valaki felfedezte a dalt Amerikában, és bár egy szót sem értett belőle, a nyelvet sem ismerte föl, annyira elvarázsolta, hogy megosztotta ismerőseivel a Redditen és a Facebookon. A szeptember elején feltöltött első zenei videót a cikk írásának pillanatáig 4 millió 390 ezerszer látták a YouTube-on, a lányok, a Mandili Trió tagjai pedig internetes szupersztárokká váltak.

Zenei szelfik

Az angol nyelvű grúz Georgian Journal lapnak elmondták a tagok, hogy a Fátyol jelentésű Mandili Triót alig öt hónappal ezelőtt alapították, és eddig már mindenhol játszottak, „az utcán, a metróban, barátoknál, ünnepségeken, de jótékonysági koncerteken is”. A három lány, Shorena Tsiskarauli, Ani Tchintcharauli és Tatia Mgeladze az első híressé vált dal történetéről elmondta, hogy egyikük, Tatia épp nyaralt, a másik kettő pedig meglátogatta őt. Ennek örömére rögzítették a dalt, amelynek elején Tatia el is mondja, hogy mennyire boldogok”. Már korábban is készítettek hasonló „zenei szelfiket”, és azokat is feltöltötték az internetre, de azokat gyakorlatilag nem vette észre senki.

Hírdetés

A szeptember elején posztolt dalt, amely egyébként nem saját, hanem egy Grúziában jól ismert énekes, Aluda Ketelauri száma, a véletlen folytán meghallotta egy amerikai hölgy, és gondoskodott arról, hogy útnak induljon a világhír felé. Az internetes fórumokon a dal megjelentetése óta mindenki a dalszöveg angol fordítását követelte, de mint kiderült, ez még a grúz anyanyelvűek számra sem olyan egyszerű feladat. A dal a kelet-grúziai Khevsureti tartományból származik, és a különleges dialektus miatt olyan szavakat is tartalmaz, amelyeket más grúz nyelvjárások beszélői nem értenek. Az mindenesetre ismertté vált, hogy a dal egy fiú és egy lány hagyományos udvarlási rituáléját meséli el balladisztikus feldolgozásban.

A lányok elmondták, hogy egyiküknek sincs zenei végzettsége, „csak szórakoznak”, amikor énekelnek, családjaikat, barátaikat szórakoztatják, és nem is akarnak profi énekesekké válni. Senkit sem ismernek azon kommentelők, megosztók közül, akik elindították videóik híressé válását.

Álamatőrök?

Néhány körülmény azonban megkérdőjelezi, hogy mi is a lányok valós célja, illetve milyen háttérrel indultak eredetileg. A honlapjuk teljesen profinak tűnik, a Facebook-oldalukra küldött üzenetre pedig azonnal automatikus válasz érkezik azzal, hogy „Megteszünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy az összes számunkra küldött üzenetet megválaszoljuk. Addig is büszkén jelentjük be, hogy megjelent első CD-nk With Love címmel, amit a honlapunk vásárlási szekciójában lehet megvenni”.

A CD-ről azt nyilatkozták, hogy éppen egy ünnepségen énekeltek, amikor valaki az egyik asztaltól odajött hozzájuk, és mintegy ajándékként felajánlotta, hogy finanszírozza a stúdiófelvétel költségeit. A honlapjukon különféle beállított és profi képeken pózolnak vagyonokba kerülő kosztümökben. A turnéhelyszíneket soroló rovatból (mert ilyen is van) kiderül, hogy már áprilisban is koncerteztek kétszer Moszkvában és egyszer Szentpétervárott. A dalaikat már az iTuneson és a Google Music rendszerén is meg lehet vásárolni.

Tehát fennáll a lehetősége annak, hogy kevésbé a szegény grúz lányok tündérmeséjének, hanem egy jól felépített gerillakampánynak vagyunk szemtanúi. Persze ez mit sem von le a Mandili Trió dalainak és tagjainak szépségéből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »