Kihozták a sodrából Ferenc pápát

Kihozták a sodrából Ferenc pápát

Túlbuzgó hívő hozta ki a sodrából Ferenc pápát Mexikóban. A katolikus egyházfőt a tömeg üdvözlésekor valaki elrántotta, és majdnem ráesett egy kerekes székben ülő fiúra. A pápa ma a világ egykor legveszélyesebb városában fejezi be hatnapos mexikói körútját.

Egy nappal a pápalátogatás előtt mexikói bevándorló nők lépték át az amerikai mexikói határt Ciudad Juáreznél, hogy felhívják a figyelmet a helyzetükre. Valamennyien illegálisan élnek és dolgoznak az Egyesült Államokban. „Szerintem a pápa megismétli üzenetét, hogy milyen jól ismeri a Ciudad Juárez és a mexikói emberek helyzetét, és hogy aggódik a korrupció miatt, mert a szervezett bűnözés a hatóságokkal áll kapcsolatban. Közösségünk reméli, hogy a remény üzenetét hozza el” – mondta egy aktivista.

Hírdetés

Ferenc pápa várhatóan velük is találkozik majd a világ egyik legveszélyesebbnek tartott településén, amely egykor a bűnbandák összetűzéseinek színtere volt. Az egyházfő az egyik börtönben és a texasi–mexikói határra tervezett látogatással fejezi be hatnapos mexikói körútját.

Kedden az egyházfő a mexikói drogháború egyik fő színterére, Michoacán szövetségi államban a kartellek elleni fellépésre buzdította az embereket, hogy ne hajtsanak fejet az erőszak és a korrupció előtt, a helyi katolikus egyház képviselőitől pedig azt kérte, hogy ne bújjanak meg a sekrestyékben. A pápa a moreliai stadionban tízezrek előtt hozzátette, nem szabad belenyugodni az embert megalázó helyzetbe. „Hazugság az, hogy csak úgy lehet élni, úgy lehet fiatalnak lenni, hogy a kábítószer-kereskedőkre bízzátok sorsotokat és azokra, akik csak a halál és a pusztítás magvát vetik el. Ez hazugság” – mondta Ferenc pápa.

Mexikóban az utóbbi tíz évben nagyjából százezren vesztették életüket a kábítószerrel kapcsolatba hozható erőszakcselekményekben.

Később a pápa üdvözölte a tömeget, de az egyik hívő megfogta a karját, és nem eresztette el. Az egyházfő elvesztette az egyensúlyát, és majdnem ráesett egy kerekes székes fiúra. Az eset után az egyházfő dühös arccal kétszer is azt mondta spanyolul: „Ne légy önző!”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »