Újabb Csernobilt vizionálnak Európa szívében

Újabb Csernobilt vizionálnak Európa szívében

Újabb csernobili katasztrófát okozhat Európa szívében a forgalomból egy időre kivont belga atomerőművek újraindítása – legalábbis ettől tartanak környezetvédők és a szomszédos államok.

Az Avaaz nevű szervezet üzenete szerint egy elöregedett reaktort rázott meg robbanás hetekkel ezelőtt (ennek valóságtartalma bizonytalan), Belgium nukleáris biztonságért felelős vezetője pedig vizsgálatot rendelt el. A szomszédos országok máris megnyomták a vészcsengőt, főként Németország: Barbara Hendricks környezetvédelmi miniszter azonnal kész volt az aggodalmakról tárgyalni a belgákkal. „Ha elegen támogatjuk a következő negyvennyolc órában, rábírhatja Belgiumot, hogy állítsa le az erőműveket mindaddig, amíg átfogó hatástanulmány nem készül” – írták a követelésben.

Aachen perel

Németország pedig tényleg felháborodott: mint a DW beszámolt róla, Aachen városa egyenesen pert indított a szomszédban található atomerőmű ellen. A kereset szerint repedések tucatja található a reaktort védő betonban, ez pedig súlyos biztonsági fenyegetést jelent. A tihange-i atomerőmű ugyanis 71 kilométerre fekszik Aachentől, amely közvetlenül a belga–német határ mellett található. Aachen szerint az európai jogot sérti, ha a reaktort hibásan újra üzembe állították ahelyett, hogy teljesen kivonták volna a forgalomból.

A német média beszámolója szerint a tihange-i erőmű 2-es reaktorát 2014 márciusában kapcsolták ki, miután hajszálrepedések tömkelegét találták az azt védő betonban. Tavaly márciusban azonban a szükséges javítások elvégzése nélkül újra üzembe hozták a reaktort – legalábbis Aachen városa szerint.

Doeli látkép szélmalommal és atomerőművel Fotó: Emmanuel Dunand / Europress/AFP

„Az elmúlt hetekben a doeli és a tihange-i erőműben számos veszélyes eset történt. A régió három országának lakóiban, a belgákban, a németekben és a hollandokban ez rendkívüli bizonytalanságot és aggodalmat kelt” – közölték az aacheni hatóságok. Először ezért a belga bíróságokon próbálnak eredményt elérni, másodjára már Brüsszelben megtámadva majd a tihange-i erőmű 2-es reaktorát.

Hírdetés

Hiába az erőfeszítés

Németországot már jó ideje aggasztják az atomerőművek: a 2011-es fukusimai katasztrófa óta Berlin fokozatosan kapcsolta le saját reaktorait. Hiába, ha Franciaországtól és Belgiumtól eddig nem várhattak hasonló gesztusokat.

Decemberben már több mint 1500 demonstráció állt ki Aachen utcáin azért, hogy Belgium ne használja tovább a tihange-i 1-es reaktort.

Ki-be kapcsolgatnak

Barbara Hendricks ugyanakkor február 1-jén arról számolt be: személyesen meggyőződött a belga atomerőművek biztonságáról. „Belgium megnyugtatott minket afelől, hogy szakértői válaszolni fognak a német kormány katalógusnyi kérdésére februárban” – jelentette ki a Nuclear Power Daily szerint.

Fotó: Europress/AFP

Az aggodalmakat az is erősítette, hogy a belga kormány decemberben úgy határozott: tovább, 2025-ig életben hagyja a negyvenéves doeli 1-es és 2-es reaktort, méghozzá a munkahelyek megőrzése és a tisztább energiára való átmenetbe való befektetés érdekében. Eredetileg tavaly februárban lekapcsolták Belgium legrégebbi atomreaktorát, a doeli 1-est, de decemberben újra is indították, hogy aztán három nap után újból bezárják generátorproblémák miatt. Most már másodjára indították újra a reaktort. A tihange-i 2-es mellett ugyanakkor a doeli 3-asnál is találtak repedéseket még 2012-ben. Mindkettőt lezárták szintén jó időre, de újraindították a tavalyi év végén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »