Welsz Tamás üzletet látott a vakcinában

Welsz Tamás üzletet látott a vakcinában

Egyévi felfüggesztett szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte a bíróság egy „csodaszer” feltalálóját. Horváth István engedély nélkül, ráadásul pénzért adta be a nála önként jelentkezőknek az általa feltalált érszűkület elleni vakcinát. Az oltóanyag összetételét titkolta, mert attól tartott, ellopják az ötletét, szabadalom azonban nincs a szerre.

Horváth Istvánt mint társtettest bűnösnek mondta ki tegnap a Fővárosi Törvényszék emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése bűntettében. Ezért a bíróság egyévi szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottal szemben 6,1 millió forint értékben vagyonelkobzást is elrendelt. A másod-, harmad- és negyedrendű vádlottakat szintén bűnösnek mondta ki emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése bűntettében, és őket is végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet nem jogerős.

Támogatói új Semmelweisként tekintenek az első fokon elítélt férfira. Sokan azonban szélhámosnak tartják az érelmeszesedést meggátló vakcina feltalálóját, Horváth Istvánt, akinek a hivatalosan soha nem engedélyezett oltóanyagával évek óta kezelnek érelmeszesedésben szenvedő embereket. Horváth ügyét 2011-ben ismeretlen feljelentő beadványa nyomán kezdték vizsgálni a hatóságok. Tavaly tavasszal kezdődött a büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Már tavaly novemberben ki akarták hirdetni az ítéletet, de az elsőrendű vádlott nem jelent meg, aztán ügyvédet váltott, így az ítélet kihirdetése elhúzódott.

Legalább 45 embernek adhatta be

A vádlott 80-as évek közepén kidolgozott teóriája szerint az érelmeszesedés és érszűkület egyik kiváltó oka nem az egyébként létfontosságú koleszterin termelődése, hanem az azt a szervezet számára felhasználhatóvá tevő antitestek hiánya, azaz a koleszterin anyagcserezavara. Horváth István azonban nem orvos, találmányának nincs szabadalmi védettsége, nem volt engedélye az oltóanyag emberen való kipróbálására. Ráadásul pénzt sem kérhetett volna a védőoltásokért, nemhogy betegenként ötvenezer forintot.

Hírdetés

A magát orvosbiológusnak feltüntető Horváth az ELTE-n biológia szakon végzett, 1986-ban pedig a biológiatudományok doktora címet szerezte meg, az MTA doktora. Korábban a Semmelweis Egyetem bőrgyógyászati klinikájának szerológiai laboratóriumát vezette. A védőoltást úgy állította elő, hogy a levett, majd megalvadt vért centrifugálta, később – a vádirat szerint – lefagyasztotta, és ehhez keverte hozzá felolvasztás után az antikoleszterin-antitestet, amit aztán vénásan beadott a betegeknek. Horváth az antitesttermelést fokozó oltóanyaggal 2005-ben Genfben a találmányi világkiállításon aranyérmet is nyert, ám a vakcinát sosem sikerült engedélyeztetnie. Az ehhez szükséges tesztekhez sikertelenül pályázott állami pénzre. Ennek ellenére – miután saját magán kipróbálta – a vád szerint legalább 45 páciensnek adta be engedély nélkül az oltóanyagot.

Welsz támogatta a projektet

Horváth korábbi nyilatkozata szerint a gyógyszergyártók keresendők meghurcolása mögött; ha a szer valóban hatásos, akkor a gyógyszeriparnak elemi érdeke, hogy megakadályozza a piacra kerülését – érvelt –, hisz a kukába lehetne dobni a milliárdokból kifejlesztett koleszterincsökkentőket. A korábban Bissau-Guineában tevékenykedő, titokzatos körülmények között elhunyt Welsz Tamás pénzzel támogatta a projektet.

Az ítélet kihirdetése után Horváth István csak annyit mondott lapunknak: természetesen fellebbeznek. Korábban az MNO.hu-nak úgy nyilatkozott: „Az egész ügy hazugságokon alapszik, azt mondják, én oltok, én veszek részt [a kezelésekben], állítólag találtak lefagyasztott vérmintákat is. Ha valami hazugságon alapszik, az nem is lehet más, mint hazugság.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »