Hazánkat is érintheti az amerikai elrettentés

Barack Obama amerikai elnök azt tervezi, hogy jelentősen növeli a kelet-közép-európai NATO-tagországoknak szánt nehézfegyverek, páncélozott járművek és más katonai eszközök számát. Mindezzel Oroszországot rettentenék el attól, hogy agressziót hajtson végre a régióban – írja a The New York Times.

A Fehér Ház azt tervezi, hogy 2017-ben 3,4 milliárd dollárra növeli európai katonai kiadásait, ami több mint a négyszerese a mostani 789 milliós költségvetésnek – írja a lap, amelynek amerikai tisztviselők beszéltek a tervekről.

Habár Oroszország katonai tevékenysége az utóbbi hónapokban elcsendesedett Kelet-Ukrajnában, Moszkva továbbra is jelen van a térségben, és együttműködik az oroszpárti helyi erőkkel. A The New York Timesnak nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint a további NATO-erők telepítésével az a cél, hogy jelezzék Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, a Nyugat továbbra is mélyen bizalmatlan az oroszok szándékait illetően a térségben. Hozzátették: mindez egy hosszú távú válasz a megváltozott európai biztonsági környezetre.

Hírdetés

Mi is képben vagyunk

Az amerikai lap szerint egyelőre nem tudni, hogy Oroszország hogyan reagálna a megerősített katonai jelenlétre a NATO keleti peremén. Mindenesetre Putyinék a múlt évi tűzszüneti megállapodás aláírása óta igyekeztek enyhíteni a feszültséget a Nyugattal, sőt még arra is készek lettek volna, hogy visszavonják a korábban foganatosított gazdasági szankciókat.

A Pentagon tisztviselői szerint Magyarország, Románia és a balti államok is azon országok között vannak, ahová katonai eszközöket és további erőket telepítenének. Evelyn N. Farkas, aki a Pentagon Oroszországért és Ukrajnáért felelős tisztviselője, ezzel kapcsolatban elmondta: az intézkedéssel nemcsak Oroszországot rettentenék el, hanem az Ukrajnával, Moldovával és Grúziával való szövetséget és partnerséget is erősítenék.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »