Bábu vagy, nem beszélsz, valaki irányít…

A szír elnök, Bassár el-Aszad nélküli átmenetről tanácskozik New Yorkban az amerikai és az orosz külügyminiszter. John Kerry és Szergej Lavrov mellett több mint tucatnyi ország külügyminisztere vesz részt a szíriai helyzetről szóló egyeztetésen.

Magyar Menedék - Sitchin

Hírdetés

A múlt hónapban az Egyesült Államok, Oroszország, Irán, Szaúd-Arábia és a nagyobb európai és arab hatalmak képviselői tervet dolgoztak ki arra a politikai folyamatra, amely 18 hónapon belül elvezetne a választásokhoz. A politikusok ezzel remélnek véget vetni az öt esztendeje pusztító polgárháborúnak.

A New York-i találkozó sorrendben a harmadik ilyen összejövetel, amelyen mind az amerikai, mind az orosz diplomácia irányítója részt vesz. Moszkva állítólag jelezte: nem ellenezné, ha a szíriai elnök – a békefolyamat részeként – bejelentené lemondását. Oroszország – Iránhoz hasonlóan – Aszad szír elnök szilárd támogatója, és katonailag is segíti őt a kormányellenes csoportok elleni harcban.

A tárgyalások előtt egy nappal, csütörtökön, a szaúd-arábiai Rijádban Riad Hidzsab személyében megválasztották a szíriai ellenzéki csoportok koordinátorát, aki a szír ellenzék tárgyalócsoportját vezeti majd. Hidzsáb Rijádban közölte, hogy a szír ellenzék Aszad nélküli átmenetet akar.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »