Megszólalt az arab tavasz kirobbantója

Megszólalt az arab tavasz kirobbantója

Öt évvel ezelőtt foglalták le a zöldségesstandot, ami miatt lángba borult a térség.

A The Telegraph megszólaltatta azt a tisztségviselőt, aki öt évvel ezelőtt, december 17-én lefoglalta Tunéziában egy fiatal férfi illegálisan felállított standját, aki tiltakozásul felgyújtotta magát. Példáját sok elkeseredett fiatal követte, majd a tüntetések hatására sorra dőltek meg a rezsimek, Tunézia után Egyiptomban, Líbiában és Szíriában – írják a cikkben, majd hozzáteszik, hogy öt év elteltével Irak és Szíria lángokban áll, Líbia összeomlott, és Egyiptom is pengeélen táncol.

„Mindenért felelősnek érzem magam” – mondta el Faida Hamdi, aki elkobozta az ominózus standot. A nőt meghurcolta Zín el-Ábidín ben Ali rendszere, be is börtönözték, hogy ezáltal próbálják csitítani a felkeléseket. Mire Faida Hamdi ellen ejtették a vádakat, addigra az elnök szűkebb családjával és az ország aranytartalékainak jelentős részével Szaúd-Arábiába menekült.

Hírdetés

„Van, mikor magamat okolom, és azt mondom, hogy miattam történt minden. Történelmet csináltam, mert én voltam ott. De nézzenek most ránk: a tunéziaiak továbbra is szenvednek, mint mindig.”

Az élet szerelmese

„Kisajátította testvérem halálát a politika és az eszmék – mondta el a lap megkeresésére az illegálisan zöldséget áruló öngyilkos fiatal testvére, Szamia el-Búazízi. – Halála sorsának része volt, ezt el tudom fogadni, de fivérem lenne az első, aki ismét utcára vonulna, több méltóságot követelve. A testvérem valami olyat hozott létre, amit a régió kapzsi emberei tönkre akarnak tenni. A fivérem az élet szerelmese volt, és elutasítaná mind a hülye politikusokat, mind a halált szerető szélsőségeseket. Fivérem a méltóságért halt meg, nem pedig földi javakért vagy eszmékért.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »