„Aleppói ördög”: szörnyű fertőzés terjed Szíriában

„Aleppói ördög”: szörnyű fertőzés terjed Szíriában

A terrorizmus és a diktatúra mellett még egy jelenség miatt is szenvednek Szíriában: terjed a leishmaniasis nevű, szörnyű sebekkel együtt járó fertőző betegség.

A Kurd Vörös Félhold nemrég arról számolt be, hogy a helyzetet súlyosbították az Iszlám Állam akciói, aminek során halott testeket hagynak az utcákon.

A betegség korántsem új keletű a Közel-Keleten, Szíriában évszázadok óta ismerik, és gyakran emlegetik „aleppói ördögként”. A kórokozó dél-amerikai változatát szokás húsevő baktériumnak is nevezni, a szíriai verzió némileg eltér ettől: a leishmania nevű parazita rovarok útján terjed, és ha a rovar megcsíp egy embert, a parazita bekerül a vérkeringésbe. Az élősködő ezután megtámadja azokat az emberi immunsejteket, melyek meg tudnák ölni a bogarakat, ráadásul nagyon csúnya sebhelyeket is okoz.

Hírdetés

Megviselt egészségügy

A The Independent leírása alapján ugyanakkor a leishmaniát terjesztő rovarok nem érintkeznek halottakkal, így a betegség valószínűleg – a paraziták és rovarok közvetítésével – élő emberről élő emberre terjed, ezért valószínű, hogy a Kurd Vörös Félhold beszámolója pontatlan. Ettől függetlenül a szíriai egészségügyi rendszert igencsak megviselte a háború, ezért is pusztíthatnak jobban a hasonló betegségek.

Napjainkban körülbelül 1,3 millió ember fertőződik meg évente, legtöbben a bőrt érintő változatától szenvednek – ez terjed most Szíriában is. Mivel azonban a legszegényebbeket érinti, mindeddig viszonylag kevés figyelmet fordítottak hatásos gyógymódok kifejlesztésére. Ennek ellenére létezik orvosság – amphotericin B-nek hívják – , ennek hatékony elterjesztéséhez viszont nyilvánvalóan jól működő egészségügyi rendszerre van szükség.

Az Independent ugyanakkor hangsúlyozza: a betegség tömeges, Európába történő átterjedésétől nem kell félni, akkor sem, ha folyamatosan érkeznek menekültek a régióból. A kórokozó ugyanis rovarok útján és nem közvetlenül emberek között terjed, ráadásul nem is viseli el a hidegebb éghajlatot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »