Pironkodás helyett megelőzésre van szükség

Pironkodás helyett megelőzésre van szükség

Félelem és tájékozatlanság jellemzi sokak viszonyulását a nemi betegségekhez, ami hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon növekednek az esetszámok. Tamási Béla klinikai szakorvos szerint a megelőzésre már az iskolában hangsúlyt kellene fektetni. Problémát okoz, hogy sokan más betegségekre kapott antibiotikumokkal próbálják gyógyítani magukat. Egyelőre kevesen használták azt a rendszert, amely lehetővé teszi, hogy névtelenül értesítsék volt partnereiket a szexuális úton terjedő betegséggel diagnosztizált páciensek.

Folyamatosan nő a nemi betegségek száma Magyarországon, ami összefügg azzal, hogy egyáltalán nincs hangsúly a megelőzésen – mondta lapunknak a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő országos STD-centrum és diagnosztikai központ orvosa (az STD jelentése: sexually transmitted diseases, azaz szexuális úton terjedő betegségek). Tamási Béla szerint súlyos probléma, hogy a nemi betegségek még mindig tabutémának számítanak itthon, az iskolákban pedig gyakorlatilag nincs szexuális felvilágosítás, annak ellenére, hogy egyre korábban kezdenek el nemi életet élni a fiatalok. Ideális esetben körülbelül évente kétszer kellene szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos és HIV-szűrésre járniuk azoknak, akik aktív nemi életet élnek. A gyakorlat azonban ettől jelentősen elmarad. Még mindig sokan gondolják ugyanis úgy, hogy nemi beteg csak az lehet, aki homoszexuális, prostituált, vagy „feslett” életet él. Ez azonban egyáltalán nem igaz – nyomatékosította az orvos. Leszögezte, a nemi betegségek megakadályozására és szűrésére azért is kell hangsúlyt helyezni, mert egy részük sokáig akár teljesen tünetmentes maradhat, hosszú távon azonban szövődményekhez és meddőséghez is vezethetnek. Ilyen például a chlamydia által okozott fertőzés, és a szifilisznek is vannak tünetmentes stádiumai. A tünetmentesség ráadásul nem jelenti azt, hogy nem áll fenn fertőzésveszély.

A budapesti Mária utcában található STD-központban évente tízezer páciens fordul meg. Kérdésünkre, van-e különbség a nők és a férfiak hajlandósága között a szakrendelők felkeresésében, Tamási Béla arról számolt be, a két nem esetén nincs jelentős eltérés. A nők ugyanis, bár gyakrabban tünetmentesek, eleve hajlamosabbak szűrésre járni, a férfiak pedig éppen a tüneteik miatt fordulnak szakemberekhez. Arra vonatkozóan, okoz-e problémát, hogy sokan házi praktikákkal próbálják kezelni a jelentkező kellemetlen tüneteket, a szakember arról számolt be: a baj abból fakad, hogy sokan más betegségekre felírt antibiotikumokkal igyekeznek magukat kúrálni. Ezek a gyógyszerek ugyanis magát az adott nemi betegséget nem gyógyítják meg, legfeljebb tünetmentessé teszik egy időre.

Hírdetés

A központ nemrég internetes oldalt indított a szexuális úton terjedő fertőzések számának csökkentése érdekében. A BiztonságosSzex.hu – melynek szerkesztője szintén Tamási Béla – legfőbb küldetése a fiatalok, a rizikócsoportba tartozók és a szexuális betegséggel élők tájékoztatása, a megelőzés. A honlapon az országban egyedülálló módon egy online partnerértesítő rendszer is működik. Azok a páciensek, akiket az országos STD központban nemi úton terjedő betegséggel (HIV, szifilisz, gonorrhoea) diagnosztizáltak, belépési kódokat kapnak egy titkosított oldalhoz. Ezen a felületen megadhatják maximum három volt partnerük e-mail címét, akiknek a rendszer egy anonim üzenetet küld az adott fertőzésről, a kezelés lehetőségeiről és a szűrés fontosságáról.

A szakorvos kérdésünkre elmondta, noha előzőleg elvégzett felmérés alapján olyan visszajelzéseket kaptak, hogy sokan vennék igénybe a több nyugati országban régóta hatékonyan működő rendszert, eddig kevesen éltek a szolgáltatás nyújtotta lehetőséggel. Tamási Béla hozzátette, bíznak benne, hogy ez a jövőben meg fog változni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »