A törökök falat építenek az Iszlám Állam felé

A törökök falat építenek az Iszlám Állam felé

Nyolcvankét kilométer hosszú és négy méter magas fal építésébe kezdett Törökország az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet szíriai területeivel szomszédos határán Kilis és Gaziantep tartományban – idézte csütörtökön a Dogan török hírügynökséget az MTI.

A videófelvételek tanúsága szerint munkagépek helyeznek egymás mellé betontömböket az érintett szakaszon. Kormánytisztviselők egyelőre nem tudták megerősíteni a jelentést.

Hasonló fal építésébe kezdett Törökország augusztusban a Kilistől délnyugatra fekvő, a csempészek központjaként számon tartott Reyhanli határvárosnál.

Ömlik az olaj a határon át

Hírdetés

Törökországnak több mint 800 kilométeres határszakasza van Szíriával. Az USA immár nyíltan azzal vádolja katonai szövetségesét, hogy Ankara különböző szakaszokon folyamatosan üzletel az Iszlám Állammal. A Fehér Ház szóvivője kedden azt állította: olajat adnak-vesznek itt, sőt szélsőségesek kedvük szerint járnak-kelnek Törökország és Szíria között.

Kilométer hosszan áll a kamionsor a kilisi határátkelőnél. Vajon hová és mit szállítanak? Fotó: OZAN KOSE / Europress/AFP

Hétfőn Haider al-Abádi iraki miniszterelnök is arra szólította fel Törökországot, akadályozza meg, hogy az Iszlám Állam olajat csempésszen a szíriai–török határon át. A „fekete arany” eladásából az Iszlám Állam becslések szerint havonta több millió dolláros bevételre tesz szert.

A Deutsche Welle német adó korábban arról számolt be, hogy Törökországból naponta számolatlanul és ellenőrizetlenül mennek át áruval, vélhetően fegyverrel megtömött kamionok, melyek feltételezések szerint ugyancsak a terrorszervezetnél landolnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »