Plágiumvádba keveredett Faludy özvegye

Beperelte plágium miatt Faludy György özvegyét Gyuricza Péter. A volt tévés szerkesztő szerint ugyanis az engedélye nélkül használta fel a költővel 2001-ben készült interjúját Faludy-Kovács Fanny. A szöveget ráadásul több részben, a könyvben elszórva közölték.

Végkifejletéhez közeledik a Faludy-Kovács Fanny Faludy Györgyről szóló könyve miatt indított plágiumper. Gyuricza Péter 2001-ben adatta ki a Magyarország holnap című riportkönyvét. A TV2-ben korábban sugárzott interjúinak szerkesztett leiratában Gyuricza különböző közéleti személyiségekkel készített riportjai jelentek meg. A könyv egyik szereplője Faludy György volt. Az interjú „Ha szabad így mondanom” címmel jelent meg. Gyuricza 2007-ben megdöbbenve olvasta az özvegy Pokolbéli víg óráink – újabb beszélgetések Faludy Györggyel című könyvét, amelyben megtalálta az ő interjúját több darabra vágva, amit az engedélye nélkül használt fel a szerző. Gyuricza plágiummal vádolja a költő özvegyét, amiért a szellemi termékét engedély nélkül használta fel, illetve anélkül, hogy feltüntette volna szerzőként. Gyuricza szeretné elérni, hogy Faludy-Kovács Fannyt és a kiadót is tiltsák el a további jogsértéstől, illetve tegyenek közzé egy közleményt a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban a jogsértés elismeréséről. A felperes egymillió forintban jelölte meg a pertárgy értékét.

Faludy-Kovács Fanny ellenkérelmet nyújtott be, amiben többek között leírta, hogy mint a költő felesége, ott volt valamennyi interjúján, egyébként a „felperesi művet nem olvasta”, valamint hogy Faludy nagyon sok interjút adott, és hogy „mint általában mindenki, Faludy… is életének fő eseményeire pontosan emlékezett, így azokat minden alkalommal szinte szó szerint azonos módon adta elő”.

Hírdetés

Gyuricza állítja, interjúja 2001-ben készült, az alperes akkor még nem volt a költő felesége, így beszélgetésükön sem volt ott, valamint hogy nem szinte szó szerint, hanem szó szerint szerepel Faludy-Kovács Fanny könyvében az interjú. Az alperes kiadó jogi képviselője Gyuricza interjújának egyéni, eredeti jellegét kérdőjelezi meg. A kereset elutasítását kéri, mondván: szerintük nem áll szerzői jogi védelem alatt az interjú.

A plágiumperben eljáró Fővárosi Törvényszék a Szerzői Jogi Szakértői Testületet kérte fel állásfoglalásra. A szakértő testület idén november 10-én kelt véleménye Gyuricza Péter érvelését erősítette meg. Azaz a volt televíziós szerkesztő perben szereplő műve szerzői jogi védelem alatt álló egyéni, eredeti jellegű (gyűjteményes) mű. A plágiumperben 2016-ban várható ítélet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 11. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »