Érkeznek a valós pofonok a virtuális valóságba

Hamarosan már nem csak a szemünk számára lesz elérhető a virtuális valóság, érezni is fogjuk azt.

Régóta fejlesztenek már VR-eszközöket, de csak az utóbbi években került igazán fókuszba a virtuális valóság. Az első lépést az Oculus tette meg, márciusban pedig a Samsunggal közösen kijöttek a továbbfejlesztett Gear VR-rel, ami a korábbinál jóval élethűbb élményt nyújt. Most német kutatók készítettek egy olyan speciális eszközt, amivel a virtuális teret és a valóságot még közelebb lehet hozni egymáshoz – számolt be a BGR.

A németországi Hasso Plattner Intézet szakemberei a napokban mutatták be az Impacto nevű készüléket, ami a kézre, karra és lábra is felszerelhető érzékelők, valamint egy speciális szoftver segítségével képes a felhasználó számára a virtuális valóságot, ezzel keltve benne olyan érzést, mintha valóban megérintené a VR-ben lévő tárgyakat.

Hírdetés

A kutatók két játékon keresztül már demonstrálták is, mire képes az Impacto: egy bokszolós játékban a felhasználó érezte a karjára érkező blokkolt ütéseket, míg egy másik esetén úgy érezte, mintha valódi labdával dekázna. A fejlesztők a rezgés-visszacsatolás mellett a bőr elektromos stimulálásával érik el a virtuális valóság érzékelését.

A fejlesztők szerint a hordozható eszköz végső változata wifin keresztül kommunikál majd, méretéből adódóan pedig a felhasználó akár sétálgatni is tud vele a virtuális térben. Egy ehhez hasonló eszközön, a virtuálisvalóság-kesztyűn a texasi Rice Egyetem hallgatói is dolgoznak, a Bristoli Egyetemen pedig azon munkálkodnak, hogy kesztyű nélkül is kitapinthassuk a VR-ben létező tárgyakat.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »