Terror Párizsban: meddő harc zajlik az iszlamistákkal

Franciaországban, csak Párizsban mintegy 180 ember esett iszlamista merényletek áldozatául az elmúlt közel egy évben. Utóbb szinte mindig kiderül, hogy az aktuális támadók a francia titkosszolgálatok látókörébe kerültek, de nem volt rá kapacitásuk, hogy megakadályozzák a készülő terrorakciót. Bár rendre érkeznek hírek Európa-szerte merényletre készülő szélsőséges csoportok elleni rajtaütésekről, a tegnapi, minden eddiginél súlyosabb eset nyomán bátran ki lehet jelenteni: a hatóságok egyelőre nem képesek gátat vetni az elszaporodó támadásoknak.

Franciaország már a 2014-es évet is egy iszlamista terrorcselekményekkel „búcsúztatta”, 2015 viszont néhány hónapos megszakításokkal folyamatosan a szélsőségesek támadásairól szól.

Tavaly karácsony előtt pár nappal Dijonban hajtott tömegbe autójával egy mentálisan sérült muszlim férfi, Allah, akbar! felkiáltással. Mint később elmondta, Palesztina és Csecsenföld gyermekeiért tette. Az akcióban többen megsérültek. Egy nappal korábban egy nemrég iszlám hitre tért férfi egy tours-i rendőrőrsre rohant be késsel a kezében, a rendőrök agyonlőtték, de több társuk megsebesült. A támadó az akciót megelőzően posztolta ki Facebook-oldalára az Iszlám Állam zászlaját. A francia titkosszolgálatok őt nem, testvérét viszont megfigyelés alatt tartották, állítólag Szíriába szeretett volna utazni, hogy a terrorszervezet oldalán harcoljon az Aszad-rezsim ellen. Nantes-ban 22-én a dijonihoz hasonló eset történt, de azt a rendőrök nem sorolták az iszlamista indíttatású terrorcselekmények közé.

Charlie Hebdo

2014 januárjában nemcsak Franciaországot, az egész világot megrázta a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni brutális támadás. Egy francia születésű, algériai gyökerű testvérpár gépfegyverekkel felszerelkezve berontott a magazin szerkesztőségébe, és módszeres mészárlásba kezdett. Először egy karbantartót lőttek agyon, majd az egyik újságíró fejéhez fegyvert tartva betörtek a szerkesztőségi értekezletre, ahol a lap nyolc munkatársával, egy vendéggel, és a Charlie Hebdo elleni korábbi fenyegetések miatt kirendelt rendőrrel végeztek. Majd egy tucatnyian megsebesültek, de életben maradtak a támadás során. Menekülés közben tűzpárbajba keveredtek több rendőrrel, egyiküket közvetlen közelről végezték ki egy fejlövéssel.

Said és Chérif Kouachit ezt követően egy hátrahagyott igazolvány és ujjlenyomatok alapján azonosították. Mindketten a jemeni al-Kaidától kaptak fegyveres kiképzést, radikalizálódásuk egy befolyásos imám hatására kezdődött, Chérif esetében a börtönben folytatódott. A titkosszolgálat szemmel tartotta őket, de nem tudták megakadályozni ámokfutásukat.

Hírdetés

Két napon át menekültek, végül a Párizstól alig 10 kilométerre található Dammartin-en-Goele ipartelepére, egy nyomdába törtek be. A tulajdonost túszul ejtették, majd elengedték. Végül a csendőrök benyomultak az épületbe, és megölték a testvérpárt.

Vérengzés az utcán és a kóser boltban

Miközben ők menekültek, Párizs egy másik kerületében is elszabadult a pokol. Montrouge-ban, Párizs déli elővárosában, egy balesethez kiérkező rendőrre nyitott tüzet az autójából kiszállva Amédy Coulibaly. A Kouachi-fivérekhez hasonlóan golyóálló mellénnyel, Kalasnyikovval és pisztollyal felszerelkezett férfi agyonlőtt egy rendőrt és egy utcaseprőt is megsebesített, majd elhagyta a helyszínt. Utóbb kiderült, hogy kapcsolatban állt a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetőivel.

Egy nappal később, miközben a francia csendőrök és különleges erők körülvették a Koachi-testvérpár rejtekhelyéül szolgáló nyomdát, Coulibaly besétált egy Port de Vincennes-i kóserboltba, ahol lelőtt négy embert, és foglyul ejtett tizenötöt. Azzal fenyegetőzött, hogy mindenkit megöl, ha a rendőrök megtámadják társait a Dammartin-en-Goele-i ipartelepen. A RAID különleges csoportjának nem maradt más választása, egy időben hajtottak végre támadást mindkét helyszínen, és a Kouachi-testvérekkel illetve Coulibalyval is végeztek. Utóbbi barátnője, aki aktívan segítette párját az akciók során, Szíriába menekült.

A négy helyszínen lezajlott merényletsorozatban húszan haltak meg és majdnem ugyanennyien szenvedtek sérüléseket.

Levágott fej a kerítésen

2015 júniusában egy magányos támadó próbálta felrobbantani a Lyon közelében fekvő Saint-Quentin-Fallavier-i Air Products gyárát, de nem járt sikerrel. A Lyon külvárosában sofőrként dolgozó, marokkói származású Yacinne Sali először foglyul ejtette, majd lefejezte főnökét, akinek a fejét a gyár kerítésére tűzte az Iszlám Állam zászlajába tekerve. Ezután több kisebb bombát helyezett el a gyár területén, amik felrobbantak, de senkit nem öltek meg. Végül nekihajtott az üzem gáztartályainak, de ezzel sem tudott megölni több embert. Miután a rendőrség elfogta, kiderült, hogy a titkosszolgálatok őt is figyelték korábban, mert szalafita mozgalmak közelébe került, és radikalizálódni kezdett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »