Így áll a párizsi mészárlás – percről percre

153 halálos áldozata van annak a terrortámadás-sorozatnak, amely péntek éjszaka történt Párizsban és Saint-Denis-ben, 200 ember megsérült, köztük 80-an súlyosan. A francia elnök terrorellenes háborút hirdetett, nagy erőkkel keresnek minden esetleg életben maradt elkövetőt.

– A terroristák AK-47-es gépkarabélyokkal és testükre erősített bombákkal támadtak, az ügyészség szerint nyolcan, a rendőrség szerint mindegyikük halott. – A támadásokra hat-hét helyszínen került sor, köztük a francia-német labdarúgó mérkőzésnek helyt adó a Stade de France stadionban robbantottak öngyilkos merénylők, innen Francois Hollande elnököt is ki kellett menekíteni, hárman meghaltak. – 112 emberrel végeztek a kalasnyikovos terroristák a XI. kerületi Bataclan koncertteremnél az Eagles Of Death Metal koncertjén, túszdráma is kialakult, amely csak éjfélre ért véget. – További öt helyszínen támadtak még a terroristák: a La Belle Equipe barban a rue Charonne-on, a Le Carillon barnál, a rue de la Fontaine au Roi-nál, illetve a boulevard Voltaire-en is, itt összesen 38 ember vesztette életét. – Francois Hollande elnök beszédében szükségállapotot hirdetett, lezárták a határokat; az elnök „könyörtelen háborút” deklarált a terroristák ellen. – 1500 katonát mozgósítottak, és reggelre összehívták a nemzetvédelmi tanácsot is; a belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak, a rendőrség pedig keresi az esetleges további közreműködőket. – A világ vezetői sorra rótták le részvétüket és ítélték el a támadásokat, Barack Obama, Angela Merkel, Hszi-csin Ping, Donald Tusk, illetve a Vatikán mellett Orbán Viktor is részvétét fejezte ki.

Hírdetés

09:18Korábbi összefoglaló cikkünket ide kattintva olvashatja!09:16A Le Monde percről percre tudósítása szerint nincs tiltás a közutakon való közlekedésre, lehet kocsival haladni Párizsban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »