Migránsok tízezrei érték el a Kánaánt – mi lesz velük?

Migránsok tízezrei érték el a Kánaánt – mi lesz velük?

Néhány napot töltenek el a befogadótáborokban, majd német városokba osztják szét a Münchenbe érkezett migránsokat. Persze a német kvótarendszer nem nyeri el a tetszésüket, vannak, akik Franciaországba vagy az Egyesült Királyságba távoznának.

Hétvégén 13 ezer, hétfőn 4400 migráns érkezett Magyarországról Ausztrián át Münchenbe. A magyarországi tranzitzónákban, ideiglenes befogadóállomásokon és menekülttáborokban múlt héten többször is tüntettek azért a migránsok, hogy engedjék őket Németországba utazni, végül buszokkal szállították őket a megnyitott osztrák határhoz, így szabaddá vált az út Nyugat felé.

Az osztrákok azonban jelezték: amint enyhül a vészhelyzet, ismét lezárják a határt. Ugyanakkor az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint csak hétfőn hétezren lépték át a görög–macedón határt, míg a görög szigeteken további harmincezren várakoznak arra, hogy a szárazföldre juthassanak.

A németek ráadásul közvetve továbbra is bátorítják a migránsokat útjuk megkezdésére, nem véletlenül számolnak azzal, hogy idén nyolcszázezer ember érkezik az országba – kétszer annyi, mint egy évvel korábban. Sigmar Gabriel alkancellár kedden bejelentette: évi félmillió menedékkérelem elbírálására alkalmas a német rendszer, és ezt éveken át tudják tartani. A korábbi tapasztalatok egyébként azt mutatták, hogy Angela Merkel kancellár asszony országában is lassan őrölnek a bürokrácia kerekei, emellett felmerül a kérdés: vajon mi történik azokkal a migránsokkal, akik elérik a korábban Kánaánként emlegetett Németországot?

Még sincs már kapacitás?

A München belvárosában fekvő Hauptbahnhofon nemrég még üdvrivalgással fogadták a migránsokat, ám a Deutsche Welle keddi cikke szerint hétfő este már nem osztogattak ajándékokat és a tapsvihar is elmaradt. „München tele van” – mondta egy hatósági személy az akkor megérkező migránsoknak.

Egy önkéntessel beszélő olvasónk beszámolója szerint valóban helyhiánnyal küzdenek a városban, ahová – amint fentebb is olvasható – hétvégén és hétfőn összesen 17 ezer migráns érkezett. „Annyi kaját, egészségügyi holmit stb. hoztak az emberek, hogy konkrétan nem tudták már hová tenni” az önkéntesek – írta olvasónk, aki szerint az állomáson kívül nem nagyon érezni a migránsok jelenlétét, ugyanis rengeteg külföldi tartózkodik a városban. „Nem tűnik fel, hogy most akit látsz, az egy török, aki húsz éve ott él, vagy egy szír, aki két napja” – tette hozzá.

Hírdetés

Amint a migránsok lelépnek a vonatokról, különböző nyelveken beszélő önkéntesek várják őket, akik a ruhaadományokhoz vezetik az embereket – ezt már a BBC helyszíni tudósítója írja Münchenből. A portálnak nyilatkozó segítők azt mondták, hogy amikor értesültek a migránstömeg érkezéséről, azt látták, hogy azok ki vannak fogyva készleteikből, ezért összepakoltak mindent, amit nélkülözni tudtak, és kivitték a pályaudvarra.

A königsteini kulcs

A ruházatfrissítés mellett egészségügyi ellátásban is részesülnek azok, akinek szükségük van rá, emellett étellel és itallal is kínálják a migránsokat, miközben a rendőrök, tűzoltók és mentősök készenlétben lesik, hol tudnak segíteni – írja a BBC. Sokan azonban nem bíznak a rendőrségben a korábbi élményeik miatt, ezért az önkéntesek gardírozzák a migránsokat egyik helyről a másikra. A migránsokat „999 Különjárat” feliratú buszokkal, valamint vonatokkal szállítják tovább a München agglomerációjában fekvő menekülttáborokba vagy más városokba, hiszen az érvényben lévő német szabályozás szerint a német szövetségi államok között osztják szét őket.

A New York Times hétvégi cikke elmagyarázta, hogyan működik ez a német kvótarendszer: az addig beérkezett húszezer menekült felét két nap alatt osztogatták el a nagyobb német városok között, jutottak migránsok Dortmundba, Braunschweigba és egyéb városokba. A königsteini kulcs vagy képlet nyomán kialakított rendszerben a nagyobb népességű szövetségi államoknak nagyobb terhet kell vállalniuk a migránsok ellátásában is. Egyébként amennyiben egy migráns menedékjogot kap Németországban, bárhol letelepedhet, ám a fél-egyéves eljárás végét ott kell megvárnia, ahová a kvótarendszer alapján beosztották. A német bevándorlási hivatal vezetője szerint egyébként a hozzájuk érkező migránsok negyven százaléka a Balkánról származik, őket a menedékkérelem elutasítását követően charterjáratokkal szállítják haza.

Nem fogják egymaguk megoldani

Persze ez nem tetszik a migránsoknak, Rania al-Hamawi például arról panaszkodott a lapnak, hogy nem tudják, mikor és pontosan hová szállítják majd el őket, csak azt, hogy tovább kell állniuk. Továbbá amiatt is aggódik, hogy Németországban már nem egy alkalommal támadtak meg olyan házakat, amelyekben migránsok éltek. A helyzetet bonyolítja, hogy Angela Merkel nemrég elmondta: nem akarják egymaguk megoldani az európai migránskrízist, az európai kvótarendszer révén így akár Magyarországra is visszakerülhetnek olyan migránsok, akik korábban elvágyódtak a Keleti pályaudvar elől.

Nem csoda, hogy a New York Times szerint néhányan önállóan elhagyták a müncheni Hauptbahnhofon kialakított ideiglenes befogadó állomást, hogy abba a városba utazzanak, amelyikbe ők szeretnének. Állítólag a migránsok között már olyan hangok is megjelentek, hogy Németország helyett Franciaországba és az Egyesült Királyságba szeretnének menni – így a calais-i válság is súlyosbodhat –, Lübeckben pedig azt skandálják, hogy Svédország és Dánia a céljuk, engedjék őket tovább.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »