Amikor a rabbi attól retteg, hogy valaki lesokkolja, vagy két markos fiatalember megveri

A Mazsihisz honlapja a minap interjút közölt Róna Tamás rabbival. Soha nem tartoztam ugyebár azok közé, akik csak egy kicsit is túlbecsülték bizonyos rabbik szürkeállományát, de amit közülük most ő nyújtott, mindennemű kritikán aluli.

Kezdjük az elejénél! Róna rabbitól Zsámbóki Dóra megkérdezte:

„A Holokauszt Emlékév történéseinek apropóján, vagy egy, a zsidóságról vagy a holokausztról szóló cikk kapcsán, de látjuk, halljuk, hogy olykor csak úgy, a hétköznapokban is gyakran felerősödnek manapság az antiszemita hangok. Mi a véleménye erről, hogyan lehet mindezt kezelni?”

Mondjuk leginkább tükörbe nézéssel. Azzal, hogy akik antiszemita megnyilvánulásokról panaszkodnak, vizsgálják meg, nem okai ennek? Mert „antiszemita hangok” sem születnek ok nélkül. No de lássuk csak, hogy maga a rabbi mit felelt erre!

Ha egy kórházban műhiba, vagy valami baj történik, vagy az egészségügyben zajló ellátást valamilyen trágár vélemény éri, akkor mindazok az orvosok és ápolók, akik az egész életüket arra tették föl, hogy segítsék embertársaikat, nagy szomorúsággal látják, hogy ők csak adni próbálnak, ezzel szemben támadás éri őket. Sajnos a világunk ilyen. Bárki, aki építeni próbál, tenni igyekszik a közösségért, azt érik támadások. Ezt kellő hittel, nyugalommal, visszafogottsággal és körültekintéssel kell kezelni, de ki kell mondani, és adott esetben vissza kell utasítani nagyon határozottan azokat a támadásokat, amelyek a magyar zsidóságot érik. Hála Istennek, legtöbbször nem is nekünk kell, hogy megvédjük önmagunkat, hanem a nagyobb családunkból, a nagyobb közösségünkből kiváló emberek állnak föl és csapnak az asztalra.

Aranyos, nem? Fordítsuk csak le! A zsidók ab ovo csodalények. Mindegyikükből csak úgy sugárzik a szeretet. Olyanok, mint a jó orvosok. S mert mindig is ilyenek, irigylik, sőt gyűlölik őket. De vannak szerencsére olyan nem zsidók, akik mindig azonnal a segítségükre sietnek, ha bántják őket azok a fránya antiszemiták.

A fentebbi idézettel azonban még nincsen vége Róna válaszának:

Hírdetés

„Meg kell tudni fogalmazni a saját érvrendszerünket. Ezek az antiszemita kijelentések valótlanok, uszítóak, hazugok és rágalmazóak, ezeket legtöbbször nem elég visszautasítani, meg kell tudni mondani a tanító szó erejével, hogy mik a csúsztatások, a valótlanságok benne, és akkor talán azok, akiknek nincsen kellő tapasztalatuk és befogadóak, képesek lesznek egy objektív véleményt kialakítani.”

Kérdés, konkrétan milyen „antiszemita kijelentések”-ről van szó, s hogy ha ezek csúsztatásokon alapuló valótlanságok, miért nem cáfolják meg őket tételesen?

Lépjünk tovább! Arra a kérdésre, „mit tehet a zsidó közösség annak érdekében, hogy változtasson a sztereotípiákon, hogyan szól azokhoz, akik nem akarnak erről beszélgetni”, így felelt:

„Ez nehéz dolog. El kell menni, és beszélni kell arról, hogy mi történt, szakirodalommal, szakemberek írásaival, tanításaival, egyetemi kurzusokkal alátámasztva. Vannak olyan találkozási pontok, ahol ez lehetséges. De ma Magyarországon van egy olyan politikai erő, a Jobbik, mely olyan embereket foglal magába, akik finoman szólva is az antiszemitizmus legszélsőségesebb, legembergyűlölőbb fogalmi rendszerét használják fel a saját homíliájukban. Velük nincs közös találkozási pont, ahol el tudjuk mondani, hogy amit állítanak az valótlan, és hogy az emberiség legalapvetőbb bűneit hordozzák. Ebből ki kellene, hogy lépjenek.”

Kezemben a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2014-ben megjelent, 84 oldalas választási programja. Ebben, tűnjék bármennyire is hihetetlennek Róna rabbinak, a zsidóságról egyáltalán nincsen szó. Arról sem tudunk, hogy a Jobbik tagsága bármikor is inzultált volna zsidókat zsidóságukért. De egyáltalán, mit is jelentsen a „legembergyűlölőbb fogalmi rendszer”? A rabbi, amint köztudott, tanítót jelent. Hogyan taníthat azonban az, aki, amint láthatjuk, valótlanságokat valótlanságokra halmoz? Merthogy erről van szó, ugyanis a fentieket még meg is fejelte ezzel:

„Azt gondolom, hogyha lenne rá módunk, hogy a Jobbiknál egy tanítást tartsunk és bizonyos ostobaságokat, hazugságokat szétoszlassunk, akkor ezt örömmel megtennénk. Mi nyitottak vagyunk. Pusztán azért, mert az ember nem vasárnapot tart, hanem szombatot, nem szeretném, hogy két markos fiatalember megverjen. Amikor két európai ember civilizáltan tárgyal, nem várom, hogy előhúz egy sokkolót és lesokkol. Úgy látom, hogy a Jobbik politikájában most ez benne van.

Szóval Róna rabbi attól retteg, hogy valaki lesokkolja, vagy két markos fiatalember megveri. Az ember nem tudja, sírjon-e vagy nevessen ekkora ostobaság olvastán. Nem is szólva a következő bekezdésről, amiben kijelenti, hogy „a zsidó vallás viszont olyan értékközvetítő, mely hatezer éve működik, a tanítás ugyanazt mondja, ebből fakadtak a nagy világvallások”. Mi az, hogy a világvallások? Mégis melyek?

Nos, amikor a rabbi attól retteg, hogy valaki lesokkolja, vagy két markos fiatalember megveri, az állapota válságos. Nincsen tisztában a fogalmakkal. Nem őt sokkolják ugyanis, hanem ő sokkol másokat. Ami büntetésért kiállt ugyanakkor. De ezt bízzuk inkább a Jóistenre, ne két markos fiatalemberre.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »