Janke: Az új elit a fideszeseket is kiábrándítja

Janke: Az új elit a fideszeseket is kiábrándítja

Hiba az oroszokhoz közeledni, mert Oroszországgal tárgyalni mindig politikai kérdés is – jelentette ki az Origónak adott interjújában Igor Janke.

Hiba az Oroszországhoz való közeledés, de már vannak korrekciók, és az Egyesült Államokkal is javul Magyarország viszonya – fejtette ki Igor Janke az Origónak adott keddi interjújában. A Hajrá, magyarok! című kötet szerzője úgy látja: sosem csak gazdasági, de politikai kérdés is az oroszokkal való tárgyalás, „és az ukrán háború első hónapjaiban tapasztaltuk is, hogy a magyar reakció gyengébb vagy éppenséggel más volt, mint mondjuk a lengyel.” Ezzel együtt Janke szerint minden független országnak joga van döntenie a külpolitikájáról.

„A régiónak össze kell fognia”

Hírdetés

De kritizálta a lengyel vezetést is a szerző: mint mondta, ami Ewa Kopacz és Orbán Viktor februári találkozóján történt, az „mindkét fél részéről hiba volt”. „Az ott elhangzott kritikákat zárt ajtók mögött kellett volna elmondani, nem a sajtó előtt” – tette hozzá, kifejtve, hogy az egész régiónak össze kell fognia, ami lengyel felelősség is. Emlékezetes, Kopacz a februári megbeszélés után arról beszélt még: „tudattam Orbán miniszterelnök úrral, hogy az EU-tagországok és a visegrádi országok egysége az ukrajnai helyzettel szemben alapvető fontosságú.”

A lengyel szerző beszélt a Fidesz támogatottságának eséséről is: szerinte ennek oka, hogy „a jelenlegi elit még a Fidesz-szavazókat is kiábrándítja”. De Janke szerint az sem biztos, hogy csak az „új elit” a népszerűségvesztés oka. Elmondta továbbá, hogy kockázatos lenne a Fideszt összehasonlítani bármelyik lengyel párttal, a Jobbikkal való párhuzam pedig „tényleg nem áll meg”. „Még a kispártok közül sem jut eszembe olyan, amelyik akár csak hasonlítana a Jobbikra” – mondta.

„Hasonló veszély Magyarországon is fenyeget”

Janke június végén a Magyar Nemzet Magazinnak is interjút adott. Ebben többek között elmondta: „az elégedetlenség, amely a szavazókat egyre inkább feszíti, robbanásveszéllyel is fenyegethet. Ahogy az például Lengyelországban történt, ahol nem is túl jelentős dolgok miatt törtek ki az indulatok. Rendkívül irritálta például a lengyel választópolgárokat, hogy bizonyos miniszterek milyen elképesztően drága ebédeket költenek el, milyen hatalmas számlákat hagynak maguk után és milyen extravagánsan viselkednek. Ezek látszólag apró ügyek, de nagyon komoly felháborodást váltottak ki az emberekből. Hasonló veszély szerintem Magyarországon is fenyeget.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »