Ez az "amerikai barátság": miközben az EU-t szankciókra kényszerítik, ők vígan üzletelnek az oroszokkal

Az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére virágzik az amerikai-orosz kereskedelem – írja legfrissebb számában a Der Spiegel.

A német hetilap információi szerint miközben a szankciók az európai cégek számára nagy problémákat okoznak, egyes amerikai versenytársaik továbbra is jó üzleteket ütnek nyélbe orosz partnereikkel.

A Der Spiegel orosz statisztikai adatokat ismertetett, amelyek szerint az amerikai-orosz árucsere az elmúlt évben hat százalékkal növekedett. Ezzel szemben az Európai Unió tagállamai és Oroszország közötti kereskedelem a múlt évben csaknem tíz százalékkal zsugorodott.

Hírdetés

Az EU szerint nincs ok a szankciók enyhítésére, legalábbis Rebecca Harms, az Európai Parlament (EP) zöldpárti frakciójának társelnöke ezt mondta szerdán. Június végén újabb EU-csúcstalálkozó lesz, amelyen dönteni kell arról, mi legyen a szankciók további sorsa.

Harms egyébként azt mondta, amikor meghallotta, hogy Petro Porosenko ukrán államfő Miheil Szaakasvili volt grúz elnököt nevezte ki Odessza megye kormányzójává, először rossz tréfának vélte a hírt. Aztán kiderült, hogy komoly, így elmondta, rossz, elfogadhatatlan döntésnek tartja, szerinte sok kiválóan képzett ukrán reformer szakember lett volna alkalmasabb a feladatra.

Szaakasvili elnöksége idején, 2008-ban Grúzia – villámgyors vereséggel végződő – fegyveres konfliktusba bonyolódott Oroszországgal Dél-Oszétia hovatartozása miatt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »