Porosenko pofán köpte az őt mindenben kiszolgáló Fideszt és a kárpátaljai magyarságot is: felrúgta a megállapodást, nem lesz magyar parlamenti képviselet Ukrajnában

Porosenko pofán köpte az őt mindenben kiszolgáló Fideszt és a kárpátaljai magyarságot is: felrúgta a megállapodást, nem lesz magyar parlamenti képviselet Ukrajnában

Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség úgy érzi, Porosenko csúnyán becsapta őket, ráadásul nem is értik az államelnököt, bár a szövetség vezetője sejti, mi lehet a háttérben.

Az ukrán Központi Választási Bizottság augusztus végén kijelölte a 2014. október 26-ára kitűzött előre hozott parlamenti választások egyéni választási körzeteinek határait, változatlanul hagyva a kárpátaljai tömbmagyarságot több körzetre osztó, magyar képviselő parlamentbe juttatását ellehetetlenítő korábbi körzethatárokat. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szeptember 1-jén Ungváron kiadott nyilatkozatában határozottan elítélte az ukrán Központi Választási Bizottság döntését, amellyel megfosztotta a 150 ezres kárpátaljai magyarságot a parlamenti képviselet megszerzésének lehetőségétől.

A KMKSZ elnöke a Kossuth Rádióban úgy értékelte az eseményeket, hogy a bizottság döntése törvénytelen és méltánytalan a kárpátaljai magyarsággal szemben, amely pedig minden, az elnökkel kötött megállapodásban tett ígéretét teljesítette: a döntő többség annak idején Porosenko elnökre szavazott, aki azt ígérte, cserébe biztosítja a kárpátaljai magyarság parlamenti képviseletét.

Hírdetés

Brenzovics szerint az országos választási bizottság, amely ugyanaz maradt, mint Janukovics elnök idején volt, tudatosan szegett törvényt azzal, hogy meghagyta az egyéni választási körzetek 2012-es határait, miközben a 2012-es választójogi törvényt 2013-ban módosították, és világosan megfogalmazták: a körzetek kialakításakor figyelembe kell venni a nemzetiségi arányokat, és lehetőség szerint egy körzetbe kell kerülniük az egy tömbben élő kisebbségek településeinek. Ilyen lehetőség a kárpátaljai magyarság esetében van, amit az is bizonyít, hogy 1990-ben, 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is volt olyan körzet, amelyben a magyar nemzetiségű választók aránya 50 százalék fölött volt.

A fejleményekre Porosenko elnök még nem reagált, és talán nem is fog. A KMKSZ első embere meglehetősen borúlátó, nem látja reális esélyét annak, hogy bármi változhat, hiszen megindult a választási folyamat, ilyenkor pedig már nem lehet körzeteket módosítani, a jogorvoslati lehetőségeket pedig minden szinten kimerítették, keresetüket formai okok miatt mindenhol elutasították. Az Európai Bírósághoz még mehetnek ugyan, de ez már nem fogja befolyásolni a választások eredményeit – tette hozzá.

Brenzovics azt mondta, váratlanul érte őket Porosenko viselkedése, amely ráadásul „irracionális” is, hiszen a Moszkvából a nemzetiségi jogok megsértésével vádolt Ukrajna presztízsének jót tett volna, ha a kárpátaljai magyarság saját képviselőt juttathat a parlamentbe. A fejleményeket a KMKSZ-elnök csak azzal tudja magyarázni, hogy a háborús körülmények közt az államelnöki hatalom sem szilárd, és győzedelmeskedtek az egyéni érdekek: a még a régi rendszerben megválasztott, a parlament felét adó képviselők befektetéseik védelme miatt egyszerűen a régi körzethatárok megtartásában voltak érdekeltek, az országos választási bizottság pedig gyenge volt velük szemben.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »