Eltűnő modellek, átalakul az autópiac

Eltűnő modellek, átalakul az autópiac

Eltűnő modellek, átalakul az autópiac Károly Zsolt2024. 10. 28., h – 13:43

Az elektromobilitásra való átállás miatt folyamatosan újabb modellek tűnnek el a palettáról. Íme néhány közülük.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio és Stelvio Quadrifoglio

Az Alfa Romeo ideiglenesen leállítja ikonikus Quadrifoglio sorozatát. A Giulia Quadrifoglio (2.9 V6 BI-TURBO 382 kW/520 LE benzin, hátsókerék-meghajtás) és a Stelvio Quadrifoglio (2.9 V6 BI-TURBO 382 kW/520 LE benzin, Q4) gyártása 2024 után megszűnik. Larry Dominique, az észak-amerikai divízió vezetője utalt rá, hogy a védjeggyé vált zöld négylevelű lóhere, a jövőben megjelenhet elektromos vagy hibrid teljesítményű autón is.

Audi A4 helyett Audi A5

Az Audi megváltoztatja modelljeinek jelölését, mely a jármű hajtásrendszeréből ered. A páratlan számozású modellek belső égésű motorral szerelt autókat jelölnek, míg a páros számúak elektromos autókat. Ennek megfelelően az A4 új neve A5 lesz, és A5 Limuzin, S5 Limuzin, A5 Avant és S5 Avant változatokban készül majd.

Bugatti Chiron helyett Bugatti Tourbillon

2016-ban egy ambiciózus autó jelent meg, amely minden elvárást felülmúlt. A Bugatti Chiron, az első 1 500 lóerős (1 119 kW) autó. Ahogyan elődje, a rekorder Veyron helyet adott neki, most a Chiron is átadja helyét a Bugatti Tourbillon-nak, amely jelenleg tesztelési fázisban van, és a prototípusok már úton vannak. A vásárlók számára a kiszállítás 2026-ban várható. Összesen 250 példány készül belőle, 3,8 millió eurós kezdőáron.

Hírdetés

Jaguar F-Type

Egy újabb ikonikus modell, amely az elektromos jövő miatt távozik. Az utolsó Jaguar F-Type hivatalosan is elhagyta a gyártósort, egy zöld kabrió, amelyet 5,0 literes V8 motor hajt. A Jaguar felkészíti rajongóit a márka átalakulására, beharangozza a négyajtós elektromos GT érkezését, amelyet 2025-ben mutatnak be.

Jeep Gladiator

A Jeep Gladiator Európában rövid ideig volt elérhető. Csak 2021-ben került piacra, és máris búcsúzik. Az életstílusra tervezett terepjáró pick-up V6-os dízelmotort használ 2 987 cm³ lökettérfogattal, amely 194 kW teljesítményt ad le 3 600 ford./perc mellett és 600 Nm maximális nyomatékot 1 400 ford./percnél. A Jeep Gladiator európai forgalmazásának megszüntetése a márka teljes elektromos hajtásra való átállásának eredménye.

Maserati és az elektromos jövő

Az elektromos Gran Turismo bevezetésével a Maserati is elindult a teljes elektromos jövő felé, a modellek a Folgore nevet kapják. A Ghibli gyártása 2024-ben befejeződik, és ezzel együtt leáll a V8-as motorok gyártása is. Az elektromos flottát 2025-ben a Levante Folgore modellek vezetik be, amelyek csatlakoznak a korábbi elektromos modellekhez, mint a Grecale, GranTurismo, GranCabrio és MC20.

Porsche 718 Boxster és Cayman

A belső égésű motorral szerelt Porsche 718 Boxster és Cayman Európában már nem lesz kapható. Nem az alacsony eladások miatt távoznak, hanem azért, mert nem felelnek meg az új kiberbiztonsági előírásoknak, így idő előtt visszavonulnak az európai piacról. Az új generációs 718 már teljesen elektromos lesz, és 2025-ben kerül piacra. A Cayman GT4 RS és a Boxster RS Spyder modellek mentesülnek ez alól a korlátozás alól a korlátozott gyártásnak köszönhetően.

(autobild-pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »