Szijjártó Péter: Románia schengeni csatlakozása sürgető

Magyarországnak nemzeti érdeke Románia mielőbbi schengeni csatlakozása, s a kormány reménykedik abban, hogy ez még hazánk soros európai uniós elnöksége alatt megtörténhet – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának meghallgatásán érintette az abból fakadó nehézségeket, hogy Románia még nem tagja a schengeni övezetnek, és úgy vélekedett, hogy a belépéshez Bukarest mára megtett minden szükséges szakmai előkészítő lépést. „Ezt mutatják a szakértői brüsszeli vélemények, és ezt támasztja alá az is, hogy egy kivételével minden európai uniós tagország a támogatásáról biztosította Romániát” – hangsúlyozta. Kettős mércét emlegetett azzal kapcsolatban, hogy Ausztria nem szavazta meg Románia csatlakozását. „Általában, ha mi nem adjuk valamihez a támogatásunkat, az rögtön az alapító atyák alapgondolatainak kerékbetörése és az európai egység felháborító megbontása. De ha egy nyugat-európai ország csinálja ezt, akkor az az európai szerződésekből fakadó jogosultság legitim alkalmazása” – fogalmazott.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a kormány folyamatosan konzultál az ügyben az osztrák féllel, de ez jelenleg kihívásokkal jár, ugyanis Ausztriában belpolitikailag ingatag helyzet állt elő azzal, hogy nem az eddig kormányzó erők nyerték a közelmúltbeli választást. „A nyertes viszont, egyelőre úgy tűnik, hogy a demokrácia még nagyobb dicsőségére, nem kapja meg a lehetőséget, hogy megpróbálkozzon a kormány megalakításával” – mondta.

Hírdetés

„Egy dolog biztos. Akárkivel is kell tárgyalnunk Ausztriában, világossá tesszük a magyar nemzeti érdeket ebben a tekintetben” – tette hozzá. A miniszter ezt követően rámutatott, hogy Magyarország ebben a kérdésben bőven az európai többség része. „Sőt, ennek a többségnek az egyik hangadója vagyunk, és így próbálunk segíteni Romániának, valamint természetesen Bulgáriának is abban, hogy minél előbb a schengeni övezet részévé váljanak” – tudatta. „Reménykedjünk benne, hogy Románia schengeni csatlakozása még az elnökségünk alatt létrejöhet. (…) Ez teljes mértékben egy irányba mutatna a magyar nemzeti érdekekkel és a határ túloldalán élő magyar nemzeti közösség érdekeivel is” – jelentette ki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »