A rutén baziliták balkáni működéséről tartott előadást a Pápai Gergely Egyetemen Molnár Antal

A rutén baziliták balkáni működéséről tartott előadást a Pápai Gergely Egyetemen Molnár Antal

A Pápai Gergely Egyetem, az Amerikai Katolikus Egyetem és az Ukrajnai Katolikus Egyetem Reformálni Trident után: Joszif Veliamin-Rutszkij kijevi metropolita (1613–1637) címmel az ukrán görögkatolikus egyház 17. századi történetéről rendezett közös konferenciát október 16–17-én Rómában, melyen Molnár Antal történész professzor a rutén baziliták balkáni működéséről tartott előadást.

Joszif Veliamin-Rutszkij református nemesi családban született, a prágai jezsuitáknál katolizált, majd belépett a vilniusi bizánci rítusú kolostorba. 1613-tól a kijevi egyesült rutén egyház metropolitája lett, működésének 22 éve alatt a rutén egyház sokat lépett előre a felekezetté válás útján.

A konferencia olasz, amerikai, ukrán, lengyel, litván és román előadói Joszif Veliamin-Rutszkij felekezetszervező tevékenységének legfontosabb aspektusait vizsgálták, de kiemelt téma volt a rutén baziliták római jelenlétének színtere, a Szent Szergiusz és Bacchus-templom és a hozzá tartozó bazilita kolostor is. Izgalmas előadások hangzottak el Rutszkij alakjának továbbéléséről és kultuszáról a rutén, majd az ukrán görögkatolikus egyházban.

Molnár Antal történész professzor, az ELTE Történeti Intézetének igazgatója, a Pápai Történettudományi Intézet tagja a rutén bazilita szerzetesek a balkáni missziókban betöltött szerepéről beszélt a 17. század első felében.

Hírdetés

A kérdés azért izgalmas az ukrán egyháztörténet számára, mert ezzel a tágabb délkelet-európai aspektussal a rutén egyház története kilép a regionális perspektívából, és transzregionális jelentőséget nyer. A rutének breszti uniója (1596) volt az első igazán sikeres unió a kora újkori Kelet-Európában, így ezt a tapasztalatot a barokk pápaság kamatoztatni kívánta az ortodox egyházak közötti missziós tevékenysége során. Ennek érdekében előszeretettel támaszkodott a rutén baziliták tanácsaira és tevékenységére mind Rómában, mind pedig a balkáni missziókban. Molnár Antal előadása bemutatta ennek az együttműködésnek a területeit és fázisait, illetve rámutatott arra, hogy a „breszti modell” alkalmazására az Oszmán Birodalom eltérő feltételrendszere között nem volt lehetőség, míg a Magyar Királyságban és a Habsburg uralom alá került Erdélyben a bizánci rítusú keresztények számára az identitás megőrzésének egyik kompromisszumos, de lehetséges alternatíváját kínálta.

A Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének interjúja Molnár Antal történésszel ITT hallgatható meg.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »