Az IMF szerint Ukrajna államadóssága hamarosan átlépi a legdurvább lélektani határt

Az IMF szerint Ukrajna államadóssága hamarosan átlépi a legdurvább lélektani határt

Az IMF friss előrejelzése szerint az ukrán államadósság a GDP 100 százaléka fölé fog emelkedni 2025-ben. Az idei évre az IMF szakértői 95,6 százalékos eladósodottságot jósolnak, 2025-re ez 106,6-ra fog nőni.

Az eladósodottság oka az IMF szerint az Oroszországgal vívott háború maga. Ugyanakkor nem kérdés, hogy Ukrajna hatalmas hiteleket vett fel a Nyugattól, hogy finanszírozzon egy olyan háborút, amit szemlátomást nem tud megnyerni.

Csak az IMF 11,3 milliárd dolláros hitelt adott az országnak, amelynek második csomagja, egy 1,1 milliárd dolláros tétel nemrég landolt az ukrán állam számláján. Az IMF Ukrajna harmadik legnagyobb hitelezője az USA és az EU után.

Olaf Scholz német kancellár nemrég jelezte, hogy a G7-es csoport 50 milliárd dolláros kölcsönt (nem adományt) akar adni Ukrajnának.

Hírdetés

Érdekes adalék, hogy a kölcsön kapcsán Jannet Yellen, az USA pénzügyminisztere kijelentette, hogy Washington 20 milliárd dollár értékben veszi ki a részét a hitelcsomagból, és hogy ez semmilyen terhet nem ró az amerikai polgárokra, mert a pénzügyi terheket „valójában Oroszország fizeti meg”. Az rejtély, hogy ezt a kijelentést hogyan kellene értelmezni, hiszen Ukrajna rövid- és középtávon nem tudja, hosszútávon sem valószínű, hogy képes lesz kifizetni a felvett kölcsönöket, közben pedig egyre több területet és gazdasági erőforrást veszít el.

Az EU 18 milliárd dollárt dob össze Ukrajnának, Nagy-Britannia, Kanada és Japán együtt pedig 10 millió dollárral járul hozzá az ukrán államadósság növeléséhez.

Ez persze a politikai színtér. A háttérben egyre több jelet látni, amelyek szerint az EU már nem annyira elkötelezett Ukrajna finanszírozása kapcsán (ebben benne van az abbéli félelem, hogy az USA kiszáll a finanszírozásból és elvárja majd, hogy helyét teljesen az EU vegye át). Az EU nemrég figyelmeztette Ukrajnát, hogy a korrupciós ügyek kivizsgálására vonatkozó uniós-ukrán megállapodást Kijev nem tartotta be, és ha nem tesz eleget a feltételeknek, nem kapja meg az uniós támogatás következő, 4 milliárd eurós részletét.

Körkép.sk, intellinews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »