Žiga elárulta, melyik ellenzéki jelöltet lenne hajlandó támogatni a kormány a házelnök-helyettesi posztra

Žiga elárulta, melyik ellenzéki jelöltet lenne hajlandó támogatni a kormány a házelnök-helyettesi posztra

Peter Žiga (HLAS) helyettes házelnök, aki jelenleg az üresen álló házelnöki tisztséget látja el, a közrádió Szombati párbeszéd című műsorában a házelnöki poszt betöltéséről, az új helyettes házelnök megválasztásáról is beszélt. A házelnöki posztok körüli viták egyre hangosabbak és szétfeszítik a koalíciót. Peter Pellegrini még államfővé választása előtt lemondott a parlamenti elnöki tisztéről, ám a koalíció belső konfliktusok miatt a mai napig nem jelölt senkit a pozícióra. Az ellenzéknek járó házelnöki poszt azt követően üresedett meg, hogy a koalíció leváltotta Michal Šimečkát (PS), az ellenzék első emberét arra hivatkozva, hogy állami kulturális dotációk folytak családja érdekeltségébe tartozó szervezetekhez.

A vitaműsorban, ahol Žiga a KDH-s Viliam Karassal vitázott, az egyik fő téma volt a parlament házelnök-helyettesi posztja, amit az ellenzéknek kellene betöltenie, de ehhez parlamenti többségre van szüksége – vagyis ki kell egyeznie a kormánypártokkal is.

Žiga ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy ha az ellenzék Martin Dubécit (PS) jelölné a tisztségre, akkor a koalíció támogatná a jelölést. Hangsúlyozta, hogy amennyiben az ellenzéknek sikerül megállapodnia a helyettes házelnöki poszt és a SIS-t felügyelő parlamenti bizottság elnöki posztját illetően, a koalíció támogatni fogja a jelöléseiket.

A házelnöki szék sorsa továbbra is nyitott kérdés

Žiga leszögezte, hogy a Peter Pellegrini államfőválasztásával megüresedő házelnöki poszt továbbra is nyitott kérdés a koalícióban, de csak idő kérdése, mikor töltik be újra a pozíciót.

„Hogy a szavazást már novemberben meg tudjuk ejteni, vagy a következő év elején esedékes ülésekre marad, meglátjuk”

mondta. Hozzátette, hogy ennek ellenére a parlament normálisan tud működni.

Arra a kérdésre, hogy pártja, a HLAS elnökét, Matúš Šutaj Eštok belügyminisztert jelölné-e házelnöknek, Žiga kitérő választ adott azzal, hogy több alternatíva is van:

„Természetesen örülnék, ha a pártelnök lenne a parlament elnöke, de erről egyelőre nincs szó”

mondta.

Hírdetés

Az ellenzéki Karas szerint azzal, hogy a második legfőbb közjogi méltóság tisztsége még mindig betöltetlen, nem csak a kormány, de a demokrácia válságos helyzetéről is tanúskodik.

„Nincs megadva a kellő tisztelet az intézményeknek. Alkotmányos kötelesség betartani az alkotmány szellemiségét, ami pedig megköveteli, hogy a Nemzeti Tanácsnak legyen házelnöke”

hangsúlyozta Karas.

Muňko átigazolása

A héten az SNS frakciója felbomlott, Rudolf Huliak és társai távoztak a szlovák nemzetiek klubjából. Mivel a szabályok szerint egy parlamenti frakciónak legalább 8 képviselőből kell állnia, az SNS frakció megszűnt volna létezni. Ekkor a Smer gyakorlatilag kölcsönadta saját képviselőjét, Dušan Muňkot, aki át is igazolt az SNS frakciójához, hogy az tovább létezhessen. Az önálló Szlovákia történetében hasonló eset még nem volt.

„Ez lényegében a polgárok átverése, mert Muňko a Smer listájánindult a választáson és a Smer teljesértékű tagja marad. Azt mondja, hogy a Smer választási programját fogja megvalósítani, erre megjelenik az SNS frakciójában, amelynek teljesen már prioritásai vannak”

mondta Karas.

Žiga szerint ugyanakkor csak formai változás történt.

„Az biztos, hogy nem túl szép a dolog, de a politika nem szépségverseny”

mondta, hozzátéve, hogy „de jure” nem sértettek meg semmilyen házszabályt a döntéssel, a képviselők pedig gyakran „ingáznak” a frakciók között.

 Žiga szerint nem fenyeget a koalíció szétesése

A helyettes házelnök szerint a Rudolf Huliak és társai távozása (3 képviselő) nem fenyeget azzal a veszéllyel, hogy a kormány kisebbségbe kerül. Karas szerint azonban a kormány lényegében négy pártból álló, és a „tákolmány” ki van szolgáltatva Rudolf Huliakéknak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »