Grúzia sorsdöntő választása: közeledik az unióhoz vagy az orosz medve karmaiba kerül

Grúzia sorsdöntő választása: közeledik az unióhoz vagy az orosz medve karmaiba kerül

Grúzia sorsdöntő választása: közeledik az unióhoz vagy az orosz medve karmaiba kerül Mészáros Richárd2024. 10. 26., szo – 15:13

A 2012 óta hatalmon lévő Grúz Álom párt a háború és béke közötti döntésként állítja be a szombati választást, legfőbb kampányüzenete az volt, hogy ha az ellenzék győz, ismét háborúba sodorja Grúziát Oroszországgal. Az ellenzék szerint a szavazás a Nyugat vagy Oroszország, a demokrácia és az önkényuralom közötti választást jelenti.

Hírdetés

Külföldi ügynöktörvény a civilek megzabolásására, az LMBTQ-propaganda ellen hozott törvénycsomag a gyermekek védelmére és a családi értékekre hivatkozva, szuverenitásvédelem és háborúpártinak bélyegzett ellenzék, melynek vezetőit a kormányzati plakátok (szinte csak ilyeneket látni az utcákon) pórázon rángatott csaholó kutyákként ábrázolják: csak néhány, Magyarországról módfelett ismerős szál a szombati, sorsdöntőnek gondolt grúz választások előtt. Vagyis mindent bevetett a Grúz Álom nevű kormánypárt, aminek vezetője Oroszországban lett milliárdos vállalkozó. Bidzina Ivanisvili, a pártot uraló oligarcha, az 1990-es években oroszországi seftelésekből, számítógépekkel és nyomógombos telefonokkal folytatott bizniszekből gazdagodott meg annyira, hogy vagyona a grúz üssztermék ötödét teszi ki. Csak a műgyűjteménye egymilliárd dollárt ér, van birtokában Picasso vagy Schiele, fesztménye is a biztonság kedvéért ezeket inkább Londonban tartja, a Tbiliszi fölé magasodó, helikopterleszállóval és forgó ebédlővel ellátott rezidenciáján csak másolatok vannak.

A grúz választás az ellenzék és a nyugati megfigyelők szerint lényegében arról szól, hogy az ország visszatalál-e a nyugati orientáció idáig túl messzire nem vezető útjára, vagy visszakerül az orosz befolyási övezetbe. Utóbbi esetben, az sem zárható ki, hogy Grúzia elindul a 2020-as belarusz úton, és a heves társadalmi tiltakozások után a rezsim átvált nyílt diktatúrába, a túlélésük pedig az orosz támogatáson múlik – cserébe elvesztik az önállóságukat. Moszkva is megértette a játszma lényegét és tétjét: ahol lehet, ott hátráltatja, akadályozza, lassítja vagy éppen szabotálja Grúzia EU csatlakozását. Végre Brüsszel is észbe kapott: a grúz választások előtt egy hónappal határozottan jelezték Tbiliszinek: az utóbbi évben előterjesztett törvények vállalhatatlanok, nincsenek összhangban az Európai Unió alapértékeivel. Ha a jogszabályokat nem vonják vissza, akkor egyre távolabb sodródhat Grúzia a csatlakozási tárgyalások fejezeteinek megnyitásától. 

(444, hvg, ú)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »