A Kegyeleti és Emlékhely Bizottság görögkatolikus papok sírjainak felkutatásához kéri segítségünket

A Kegyeleti és Emlékhely Bizottság görögkatolikus papok sírjainak felkutatásához kéri segítségünket

A Görögkatolikus Metropólia Kegyeleti és Emlékhely Bizottságát 2022-ben hozta létre Kocsis Fülöp érsek-metropolita, mert egyre több visszajelzés érkezett a főpásztorokhoz elhanyagolt vagy felszámolt papi sírokról. A sírok felkutatásával, rendbetételével és a folyamatos gondozás feltételeinek megteremtésével az egyház szeretné kifejezni a papi életutakat megbecsülését.

Egyházi közösségeink emlékezetének ébren tartását és a közösségi összetartozást egyaránt erősíti a papi sírhelyek méltó megőrzése. A bizottságban a három görögkatolikus egyházmegye képviselői együtt dolgoznak az adatok összegyűjtésén és a még megtalálható sírhelyek felkutatásán. Ott, ahol már felszámolták a sírhelyet, mint például Novák István eperjesi püspök esetében Budapesten, kezdeményezik emléktábla elhelyezését a temetőkben, ahol gyertyagyújtással, imádsággal lehet emlékezni az elhunytakra.

A püspökök kérésére a Kegyeleti Bizottság munkáját segítik a parókus atyák a területükön fellelhető sírok adatainak beküldésével. A papi parcellák adatai rendelkezésre állnak, ugyanakkor sok az olyan temetőben lévő sír, ahol a közelben nincs görögkatolikus parókia, vagy a papi áthelyezések miatt sokuk sírjának helye feledésbe merült. Ezért kérik mindazokat, akiknek tudomása van a településén található papi vagy egykori papi sírokról, hogy segítsék az emlékezet megőrzését a sír adatainak beküldésével.

A bizottság azért dolgozik, hogy minden görögkatolikus pap emlékét méltó módon megőrizhessék. Kérik a parókusok, hívek, rokonok segítségét az alábbiakban: lehetőség szerint fényképezzék le az általuk ismert papi sír(ok)at, írják meg pontos helyüket (település, temető, cím, parcella), a rajta látható nevet és adatokat, fénykép híján az említett adatok mellé írják le a sír állapotát is. 

Hírdetés

A fényképeket, adatokat a következő elérhetőségek valamelyikére kérik elküldeni: Görögkatolikus Múzeum, 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 21., [email protected] címre.

A Kegyeleti és Emlékhely Bizottság mindenkinek köszöni a segítő együttműködést.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »