Újra az Orange nevével támadnak az online csalók

Újra az Orange nevével támadnak az online csalók

Újra az Orange nevével támadnak az online csalókMészáros Richárd2024. 10. 26., szo – 10:42

Újabb kampánnyal próbálnak pénzt kicsikarnia a szlovákiaiakból az online csalók, ezúttal visszatérítést ígérnek, ám valójában a bankkártya adatait szeretnék megszerezni, hogy ennek segítségével ellopják az összes, a kártyán, számlán elérhető pénzt – írja a Zive.sk portál. 

Az elmúlt napokban a hazai felhasználók egy olyan üzenetet találhattak a postafiókjukban, amely úgy tett, mintha az Orange-tól érkezett volna. Ebben arról „tájékoztatják” a potenciális áldozatot, hogy tévedésből kétszer számlázták ki nekik mobilszolgáltatás havi költségét, ezért, hogy rendezzék a számlát, a túlszámlázás visszaigényelhető. Ehhez rá kell kattintaniuk a levélben található linkre, amely egy hamis weboldalra vezet. 

Hírdetés

„Arra kérjük, hogy töltse ki a visszatérítési űrlapot a weboldalunkon. A túlszámlázás miatti visszatérítés összege 22 euró” – áll az üzenetben. 

Lehetséges, hogy az összeg eltérhet, ám ha ilyen üzenetet kap, mindenképpen legyen óvatos, a legjobb, ha azonnal törli azt. Az eddigi hasonló kampányokból kiindulva előfordulhat, hogy másik mobilszolgáltató nevével is visszaélnek. Ha megadja a kártyaadatait, fennáll a veszélye annak, hogy a bankszámlájáról ellopják a pénzt. A tolvajok ugyanis megpróbálnak visszaélni a megszerzett adatokkal. 

Az átverést a konkurens szolgáltatók ügyfelei könnyen felismerhetik, hiszen a csalók nem csak azoknak küldik ki a levelet, akik valóban ügyfelei a nevezett cégnek, de mindenkinek, akinek ilyen-olyan módon megszerezték az e-mail-címét. Így ha nem ügyfele a levélben szereplő szolgáltatónak, egyszerű dolga van, elég törölni az e-mailt. Ha ügyfele, akkor is ez a legjobb teendő, semmiképpen se kattintson semmilyen linkre, és a bankkártyaszámát sose adja meg ilyen felületen. 

(zive.sk, szl)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »