„Kertünk kincsei – Isten ajándéka” projekthetet tartottak a budapesti Szent Lőrinc-iskolában

„Kertünk kincsei – Isten ajándéka” projekthetet tartottak a budapesti Szent Lőrinc-iskolában

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában október 14–18. között (hétfőtől péntekig) a „Kertünk kincsei – Isten ajándéka” projekthetet, amely ezúttal a Kertünk és madarai alcímet kapta. Az alábbiakban az iskola az eseménysorról készített beszámolóját szerkesztett formában közöljük.

Vácziné Boray Szilvia és Bokor Zsuzsanna tanárnők vezetésével a hatodik évfolyamosok az őszi kert madarairól prezentációkat készítettek – ezeket workshopok keretében elő is adták diáktársaiknak, sőt a környékbeli óvodákból, a Liliomkert Katolikus Óvodából és a Csemete Óvodából is fogadtak gyerekcsoportokat.

A héten az iskola 1–8. évfolyamos diákjai mindannyian befejezték A madarak énekelve dicsérik az Urat című kiállításra készített alkotásaikat, amelyek az iskolagalériában és a folyosókon láthatók.

A kiállítást az alkotókör vezetője, V. Péter Mária művésztanár ünnepélyes összefoglalójában így értékelte: „Ezek a sokat mondó életképek arra tanítanak mindannyiunkat, amire Ferenc pápa is felhívja figyelmünket, hogy legyünk hálásak a Föld teremtményeiért, mert »ha a hála hordozói vagyunk, a világ is jobbá válik«”.

A korábbi években már megszokott módon az osztályok az aulában elrendezett asztalaik díszítésével töltötték a projekthetet.

Az installációkban a kertjeink madarainak táplálásához, gondozásához kapcsolódó dolgokat helyezték el: madáretető és -itató, madáreleség, magok és különböző termések, zöldségek és gyümölcsök jelentek meg az asztalokon.

Minden osztály elkészítette őszi ajtódíszét is, természetes és újrahasznosított alapanyagokból – ebben a családok aktívan részt vettek.

Október 18-án, pénteken reggelre a szülők segítségével az osztályok elkészítették projektheti süteményeiket. Mindenki annyit készített, amely elegendő volt arra, hogy a zsűri, az osztály pedagógusai és tanulói is meg tudták kóstolni. Alapanyagként zöldségeket és gyümölcsöket használtak. A legfinomabb süteményt készítő osztály a zsűri döntése alapján díjazásban részesült. A legfinomabb a körte- és almatorta, valamint a gesztenyefészek torta volt.

A projekthét zárónapján

A fogadalom szövegét a diákok írták. Minden osztály saját fogadalmat írt, amelyet az ünnepségen el is mondtak, az örökbefogadásról pedig oklevelet vettek át.

Hírdetés

Az örökbe fogadott fákon feltüntették az örökbe fogadó osztály jelét és a fa nevét, magyar és latin nyelven egyaránt. Az osztályok feladata lesz az év során a fájuk gondozása.

A Budapest 18. kerületében található iskola udvarán – a kollégák irányításával, a szülőkkel és diákokkal együtt – többcélú tanösvénykorzót alakítottak ki, amelyet a zárónapon adtak át. A tanösvénykorzót Kuti Margit igazgató találta ki, tervezte és valósította meg; Kovács Ákos tanár a pályázatírásban nyújtott segítséget.

Az oktatási intézmény sikeresen szerepelt a MOL Új Európa Alapítvány Zöld Oázis pályázatán: a tanösvénykorzó anyagi támogatásán kívül megnyerték az ivókutat, a szelektív hulladékgyűjtőt és a rollertárolót is. Adomirek Anna projektmenedzser jelenlétével megtisztelte az iskola ünnepségét.

A szép, kifejező illusztrációkat V. Péter Mária művésztanár és alkotókörösei készítették. Batáné Szegedi Hajnalka gazdasági vezető a beszerzésben és a pályázat elszámolásában nyújtott segítséget. Szécsi Árpád gondnoknak köszönhetően készültek el a házikóalakú információs élményszekrények, ehhez hozzájárult Metál Ildikó kertész munkája. A Toba család és az egész Szent Lőrinces közösség is sokat segített a projekt megvalósításában, mely a környezetvédelem, a közösségépítés és a hosszú távú szemléletformálás eszközévé vált.

A projekthét zárónapján Eredics Gergő érseki titkár és Faragó András káplán terményáldással egybekötött szentmisét mutatott be, sőt a tanösvénykorzót is megáldották.

A szentmisét díjátadó követte: a legötletesebb és legkreatívabb asztalt, a legszebb ajtódíszt és a legfinomabb süteményt egyaránt értékelték. A madarak énekelve dicsérik az Urat című rajzverseny negyvenhárom díjazottja vehette át oklevelét és ajándékát.

Majd ünnepi műsorral folytatódott a nap: Kodály Zoltán Fütyül a rigó című szerzeményét adta elő az énekkar, Jäger Judit tanárnő vezetésével. Fellépett az iskola néptáncosainak Galagonya, Kabóca és Cinege csoportja; felkészítőjük Gorácz József tanár úr volt.

A jó hangulat közös táncházzal és Szent Lőrinces forgataggal folytatódott.

„Köszönjük a munkát Kuti Margit igazgatónak, a projekthét megálmodójának; Vácziné Boray Szilvia, Bokor Zsuzsanna és Nagy Borbála projektfelelősöknek; V. Péter Mária, Jäger Judit és Gorácz József művésztanároknak, Soósné Varga Mariann és Szarvas Attila igazgatóhelyetteseknek; iskolánk osztályfőnökeinek, valamint Cziráki Csenge és Paór Dániel 8. évfolyamos konferálóinknak.

Köszönjük Eredics Gergő és Faragó András atyának a szentmisét, Csizmár Enikő és Kiss Attila kollégáinknak a szentmisén való zenei szolgálatot, valamint a szülőknek a sok segítséget. Külön köszönjük a Szatmári-Ízek Kft. finom zöldségeit és gyümölcseit, amelyeket a projekthét során kóstolhattunk” – zárul az iskola beszámolója.

A személyes hangvételű, bővebb beszámoló ITT található, miként a teljes képgaléria is. 

Forrás és fotó: Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola, Budapest

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »