Jóváhagyta a jövő évi cseh költségvetés keretszámait a képviselőház

Jóváhagyta a jövő évi cseh költségvetés keretszámait a képviselőház

Jóváhagyta a jövő évi cseh költségvetés keretszámait a képviselőház Mészáros Richárd2024. 10. 24., cs – 19:56

Jövőre 241 milliárd koronás hiánnyal számol a cseh állam. A költségvetés keretszámait csütörtökre virradóra hosszú vita után hagyta jóvá a képviselőház.

A kiadásokat 2086 milliárd koronára, a bevételeket pedig 2327 milliárd koronára tervezte a kormány. 

Hírdetés

A költségvetés keretszámain most már változtatni nem lehet, a második olvasatban csak a pénzek egyes fejezetek közti átcsoportosítására van lehetőség. A dokumentumról a végszavazására december elején kerül sor. A szenátus a költségvetéssel nem foglalkozik. 

A jövő évi költségvetés hiánya 241 milliárd korona lesz, azaz 41 milliárd koronával alacsonyabb, mint az idei évre tervezett hiány. Az idei évhez viszonyítva jövőre a bevételek 146 milliárd koronával, míg a kiadások pedig 105 milliárd koronával lesznek magasabbak. A deficitet döntően az államadósság emeléséből fogják finanszírozni. 

A kormány a jövő évben a cseh gazdaság 2,7 százalékos, a háztartási fogyasztás 3,9 százalékos növekedésével számol, míg az éves infláció 2,3 százalékra csökkenne. 

Az ellenzék a 15 órás vitában élesen bírálta a költségvetési tervezetet, különösen a tervezett bevételeket minősítette irreálisnak. Zbynek Stanjura pénzügyminiszter szerint azonban a költségvetés jó és tükrözi a valós helyzetet. Petr Fiala kormányfő pedig „értelmes kompromisszumnak” minősítette a dokumentumot.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »