Politico: Legalább hét NATO-tag ellenzi Ukrajna felvételét a NATO-ba

Politico: Legalább hét NATO-tag ellenzi Ukrajna felvételét a NATO-ba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök komoly falakba ütközött és ütközik jelenleg is múlt héten bemutatott győzelmi terve kapcsán. Annak első pontja ugyanis Ukrajna NATO-tagságáról szól. Csakhogy a Politico amerikai-brüsszeli hírportál értesülései szerint legalább 7 ország, köztük európai kulcsállamok is ellenzik Ukrajna felvételét a NATO-ba.

A lap azt írja, hogy négy amerikai és NATO-tisztviselő elmondása szerint Németország és az Egyesült ÁLlamok is azon nagyhatalmak közé tartozik, akik nem fogják támogatni Ukrajna gyors meghívását és felvételét a NATO-ba.

A másik két ország – nem meglepő módon – Magyarország és Szlovákia. Mindkét ország álláspontja világos és következetes Ukrajna NATO-tagsága kapcsán.

Robert Fico szlovák kormányfő többször is elmondta, hogy amíg ő a miniszterelnök, Szlovákia nem fogja támogatni Ukrajna felvételét a NATO-ba. Fico azt is mondta, hogy Zelenszkij győzelmi terve „jó alapot jelentene a harmadik világháború kirobbantásához”.

Hírdetés

Van további három ország, akik a háttérben meghúzódva (az amerikai és magyar politikai szélárnyék biztonságában) jelezték nemtetszésüket Ukrajna NATO-tagsága kapácsán: Belgium, Szlovénia és Spanyolország. A Politico ezt az információt állítólag egy NATO-tisztviselőtől kapta.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Lengyelország, a legoroszellenesebb retorikát folytató európai ország is furcsán fogalmaz. Donald Tusk lengyel kormányfő azt mondta, hogy „támogatja Ukrajna számára a NATO perspektíva megnyitását”. Ebben a megfogalmazásban bőven van egérút az ukránoknak tett ígéretekből való kihátrálásra.

A német és amerikai vezetés hol világosan, hogy némileg ködösítve, de azt mondja, hogy nem szabad felvenni Ukrajnát a szövetségbe azon az áron, hogy azzal a NATO automatikusan háborúba keveredik miatta.

Fontos megjegyzés, hogy a Szlovákián és Magyarországon kívül senki sem zárja ki Ukrajna NATO-csatlakozásának lehetőségét. Ennek hátterében azt kell látni, hogy Ukrajna NATO-tagságának lebegtetése önmagában is alkupozíció lesz a konfliktust lezáró tárgyalásokon az oroszokkal szemben.  Ebbe illeszkedik Mark Rutte NATO-főtitkár azon retorikája, amit az amerikaiaktól tanult el, miszerint Ukrajna NATO-tagsága visszafordíthatatlan – csak erről épp időkorlát és konkrét ígéret nélkül beszél.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »