A török kormány szerint kurd szélsőségesek állnak a terrortámadás mögött

A török kormány szerint kurd szélsőségesek állnak a terrortámadás mögött

Nyitókép: SITA

Nem egyértelmű, hogy a támadás már véget ért-e, mindenesetre az eddigi információk szerint öten haltak meg, több mint húszan megsérültek, és két támadót „semlegesítettek”. A támadás után a török hadsereg gépei légicsapásokat indítottak a PKK állásai ellen Észak-Irakban és Szíriában.

Terrortámadás történt Ankarában az egyik legnagyobb török védelmi cég ellen

Az első jelentések szerint a támadást több fegyveres indította, akik taxival érkeztek a helyszínre. A helyi televízió felvételein látszott, hogy fekete ruhás, hátizsákot viselő személyek az épülethez közeli utcán tüzelnek a járókelőkre, majd egy robbanás is történt. A televíziós felvételeken egy megrongált kapu és egy parkolóban történt összecsapás is látható volt.

Attackers armed with explosives and rifles struck the headquarters of Turkey’s state-run aerospace company, in what Turkish officials called a “terrorist” assault. Five people were killed and 22 others injured in the attack, a Turkish official said. https://t.co/J18W8BIWIP pic.twitter.com/Olkl1uwvJ8 — The New York Times (@nytimes) October 24, 2024

Hírdetés

A robbanás akkor történt, amikor Isztambulban a védelmi és repülőgépipar fontos kereskedelmi vására zajlott, amelyet a héten Ukrajna vezető diplomatája is meglátogatott. A török védelmi ágazat, amely a Bayraktar drónok gyártásáról ismert, az ország exportbevételének közel 80%-át adja, és a bevételek 2023-ban várhatóan meghaladják a 10,2 milliárd dollárt.

Erdoğan a támadás idején az oroszországi Kazanyban tartózkodott a nagy feltörekvő piaci országok – köztük Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – BRICS-csúcstalálkozóján, ahol Vlagyimir Putyinnal tárgyalt.

A NATO főtitkára, Mark Rutte azt mondta, hogy a katonai szövetség Törökország mellett áll. A következőket írta az X-en: „Mélységesen aggasztó jelentések az ankarai halottakról és sebesültekről. A NATO kiáll szövetségesünk, Törökország mellett. Határozottan elítéljük a terrorizmus minden formáját, és szorosan figyelemmel kísérjük a fejleményeket”.

Szerdán késő este török harci gépek légicsapásokat indítottak a PKK állásai ellen Észak-Irak és Szíria területén.

Az ankarai támadás egy nappal azután történt, hogy az Erdoğannal szövetséges török szélsőjobboldali Nacionalista Mozgalom párt vezetője felvetette annak lehetőségét, hogy a PKK bebörtönzött vezetője feltételesen szabadlábra kerülhet, ha lemond az erőszakról és feloszlatja szervezetét.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »